Ви тут:
Суспільство 

Супровід лікування дорослих і дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги

Ти як? З цього зараз починається ранок багатьох з нас. Піклуючись про близьких, слід не забувати золоте правило, що в першу чергу кисневу маску слід одягати на себе. Це правило можна застосувати і стосовно власного психічного стану.

Якщо у вас тривожність, поганий сон, хронічна втома, дратівливість, то, наразі, допомога стає ближчою.

Джерело: Полтавський обласний центр громадського здоров’я

В програмі медичних гарантій з кінця 2022 року запроваджений новий пакет медичних послуг: СУПРОВІД І ЛІКУВАННЯ ДОРОСЛИХ ТА ДІТЕЙ  З ПСИХІЧНИМИ РОЗЛАДАМИ  НА ПЕРВИННОМУ РІВНІ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

В Полтавській області вже 26 закладів, які надають первинну медичну допомогу, уклали з НСЗУ договір за цим напрямком. Дізнатись, які саме заклади можна на сайті НСЗУ за посиланням https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts, при цьому в полі пошуку ліворуч слід обрати область та відповідну групу послуг.

Що означає ця послуга?

Лікар первинної медичної допомоги (ПМД) проводить оцінку фізичного і психічного стану. Може запропонувати пройти тести для виявлення депресії та ступеню тривожності. В деяких випадках порушення роботи органів і систем призводить до хронічної втоми чи безсоння і в таких випадках лікар призначить дообстеження та лікування. Якщо стан пацієнта потребує базової психологічної підтримки, то лікар надасть її, адже в цих закладах щонайменше 20 % лікарів пройшли підготовку з програми психічного здоров’я mhGap.

При виявленні більш глибоких порушень лікар ПМД скерує до спеціаліста – психіатра чи психотерапевта.

Українці – незламна нація, але ресурс кожного не є обмеженим, тому задля прискорення перемоги попіклуйтесь про себе і зверніться до сімейного лікаря!

Перейти до вмісту