Петрів піст: коли починається, традиції та календар харчування
Петрів піст, також відомий як Петрівський піст або Апостольський піст (у народі ще є назва Петрівка), є одним з важливих постів у православній церкві. Під час цього посту віряни дотримуються певних обмежень та приписів, які регулюють харчування. Петрів піст розпочинається відразу після закінчення Троїцького тижня, в понеділок, і триває до свята Петра і Павла, які є двома з найважливіших апостолів у християнстві.
Цього року Петрів піст триватиме з 12 червня по 11 липня. Традиційно він завершиться напередодні свята Петра і Павла, яке за церковним календарем припадає на 12 липня.
Цей піст вважається часом духовної покаянності, молитви, посту та самовідданості Богу. Під час посту віряни виконують ряд релігійних обов’язків, зокрема відвідують церкву, беруть участь у богослужіннях, зосереджуються на молитві, покаянні та позбавленні.
Цей час також характеризується обмеженнями у харчуванні, коли віряни виключають з раціону (або обмежують споживання) м’ясні і молочні продукти, яйця, алкоголь та інші продукти тваринного походження.
Згідно з церковними традиціями, рибу дозволяється вживати в усі дні посту, за винятком середи та п’ятниці. Такі обмеження символізують відмову від земних задоволень та прагнення до духовного зростання та самоволі.
Календар харчування на Петрів піст:
Понеділок – можна вживати будь-які гарячі страви, які готуються без використання олії.
Вівторок – страви з грибів та риби. Дозволено вживати олію.
Середа – суворий день посту. Допускається лише сухоїдіння, тобто виключення будь-якої їжі, крім сухої.
Четвер – можна вживати рибу та морепродукти.
П’ятниця – Сухоїдіння.
Субота – страви з риби та грибів. Дозволено вживати олію.
Неділя – можна вживати рибу та інші пісні гарячі страви з додаванням олії.
Нагадаємо, з 1 вересня Православна Церква України планує перехід на новоюліанський календар.
Фото: ілюстративні