Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Відділення гемодіалізу у Лубнах прийняло перших пацієнтів

Лубенська філія КП “Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського ПОР” – відділення гемодіалізу № 3 Центру нефрології та діалізу – прийняла перших пацієнтів на діаліз.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Полтавської обласної клінічної лікарні.

Головний лікар Григорій Оксак, завідувачка відділення гемодіалізу № 1 і блоком перитонеального діалізу Центру нефрології та діалізу Галина Осіння, народний депутат України Анастасія Шептіфрац, начальник Лубенської районної військової адміністрації Сергій Сіряченко відвідали нове відділення.

Двоє пацієнтів з Хорольщини, один пацієнт з Лубен уже оцінили комфортні умови перебування і доступність допомоги – відтепер їм не треба долати значну відстань до Полтави заради рятівної процедури. Пацієнти, які тимчасово перебувають за кордоном, теж дуже чекали відкриття відділення – повертатимуться додому, адже рівень медичної допомоги став вищим і доступнішим.

“За даними національного реєстру, який веде Інститут нефрології НАМН України, на Полтавщині станом на сьогодні майже три тисячі пацієнтів з нирковою недостатністю різного ступеня і вона прогресує. Щороку у нас з’являється близько 40 нових пацієнтів. А тепер їдуть навіть з інших областей, користуючись принципом екстериторіальності послуг, і надаємо всю необхідну допомогу внутрішньо переміщеним особам. Наше кременчуцьке відділення працює у чотири зміни”, –  зазначила Галина Осіння.

Відділення №3 розташувалось на першому поверсі Лубенської міської дитячої клінічної лікарні. Доступ до приміщення безбар’єрний, що значно полегшує логістику основній частині пацієнтів. Маршрут починається з рецепції, де облаштовані зручні місця для очікування, поруч роздягальні. У приміщенні забезпечена комфортна температура і свіжість повітря – у відділенні встановлена вентиляційна система нового покоління. Окрім приємного мікроклімату (тепло взимку, прохолодно влітку), система захищає основні повітряні потоки від розповсюдження інфекцій, якщо раптом прибуває пацієнт з коронавірусом чи іншими інфекційними захворюваннями.

Робочі місця обладнані оргтехнікою і підключені до е-системи охорони здоров’я. Входи до діалізних залів – безконтактні, щоб зберігати приміщення максимально чистим. Двері відчиняються сенсорним датчиком, який реагує на рух руки.Пацієнтам не потрібно з собою брати багато особистих речей – Полтавська обласна організація товариства Червоного Хреста України надала допомогу відділенню: благодійники подарували нові комплекти постільної білизни, ковдри, рушники, а також побутову техніку для кімнати медичного персоналу.

За сучасними вимогами інфекційного контролю, медичні працівники перуть і прасують спецодяг у спеціально відведеному приміщенні, а прибирання приміщень здійснюється спеціальними системами з мопами.

“Якість надання допомоги починається з першого кроку пацієнта і зручностей, які його оточують. На сьогодні, це найсучасніше профільне відділення в області, обладнане за останніми технічними можливостями і вимогами до лікарень третинного рівня. Сучасні апарати, нові функціональні ліжка, фаховий медичний персонал, який пройшов навчання на базі нашої лікарні (до речі, завідувачка відділення раніше працювала у відділенні №1 у Полтаві) – усе тепер до послуг пацієнтів. “Серце” відділення – найсучасніша станція водоочистки. Від якості води залежить тривалість життя пацієнта і ефективність процедури. Ми постійно контролюємо показники за кількома параметрами. Наразі встановлені потужні фільтри, будемо порівнювати якість лубенської води з кременчуцькою і полтавською. Медичні працівники взяли безпосередню участь на всіх етапах втілення проєкту, навіть попрацювали над інтер’єром приміщень. Як і передбачалося проєктом, створено два діалізних зали і окрема палата для інфекційних хворих, маніпуляційна, ординаторська, побутові приміщення і вбиральні з гарячою водою.  Наразі відділення повністю укомплектоване розхідними матеріалами“, – розповів Григорій Оксак.

Проєкт втілений за підтримки керівництва області, органів місцевого самоврядування Лубенської громади та представників Полтавщини у Верховній Раді України.

Фото: Facebook

Перейти до вмісту