Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві презентували виставу «Піднімайся і йди!»

18 травня у Полтавській обласній філармонії відбулася прем’єра дійства від творців проєкту «Все що є Україна» поета Андрія Дзюби та композитора, звукорежисера і продюсера Геннадія Туксішвілі – вистава «Піднімайся і йди!».

«Переповнена враженнями, скажу: йди і дивись.Слухай. Думай. Аналізуй. Наповнюйся емоціями…        Високопрофесійна, глибока й цікава робота режисера-постановника Богдана Чернявського. Автор ідеї – композитор і виконавець Геннадій Туксішвілі. В основі вистави – поезія Андрія Дзюби. Браво усім! Потужний і потрібний творчий проєкт!» – ділиться емоціями від перегляду заслужений журналіст України Наталія Іванченко.

Вже вдруге Геннадій Туксішвілі зібрав яскраву плеяду митців, які дружать і спільно натхненно творять.

«Рівно рік тому наша команда однодумців з перших днів широкомасштабного вторгнення росії в Україну долучилася до мистецького фронту і створила проєкт «Все що є Україна». На цій платформі відомі полтавські співаки і актори, об’єднавшись записали багатоголосу пісню-гімн. А нині втілили ще потужнішу й масштабнішу роботу. Маю після прем’єри щось написати, але навіть не знаю що. Враження не відпускають. Хоч ми були по іншу сторону авансцени, але повірте, ми відчуваємо теж саме, що і ви глядачі», – поділився враженнями композитор і виконавець Геннадій Туксішвілі. 

Режисер та автор сценарію, Заслужений артист України Богдан Чернявський, зібрав потужну команду з акторів театру ім. Гоголя та артистів обласної філармонії – на сцену вийдуть Народний артист України Василь Голуб, Ольга Чернявська, Тимофій Зінченко, Олександр Збаразький, Тимофій-молодший Зінченко, Вікторія Піскун, Євген Захарчук, Заслужена артиска України Тетяна Садохіна, Заслужений артист України Микола Гармаш, легендарний гурт «Краяни».

«Піднімайся і йди, ти перший. За тобою підуть і інші», – це слова з пісні на вірш Андрія Дзюби, автора поетичної збірки «Отаман». Вірші з названої книги стали тілом нового унікального мистецького проекту. За жанром це поетично-музична вистава, але незвична за формою та змістом. Це творчий доробок, який ввібрав у себе пісні через призму бездоганної гри провідних акторів театру ім. Гоголя. Сценічне осмислення поєднання віршів автора в унікальному сюжеті наскрізно йде з минувшини в майбутнє України. Це вірші і пісні про сьогодення, яке триває віками. Це стрижень, на якому тримається усвідомлення українськості» – говорить про виставу заслужений артист України, її режисер Богдан Чернявський.

Автори, артисти і організатори єднаються прагненням правди, пошуком себе, відчуттям свободи і любов’ю до України.

«Поки що, взагалі не можу зібрати в одне ціле думки. Через те що їх дуже багато. І імпульсивних, і більш розгорнутих. Особливо, з огляду на те, що відбувається з усіма нами через війну. Скільком людям хочеться подякувати за підтримку, що треба складати список, аби не забути нікого. І ще багато нам треба зробити, аби покращити виставу! Але зараз, коротко, саме тобі: з прем’єрою нової, нестандартної і, головне, такої потрібної вистави! Ви вірили з Андрієм у свою ідею від самого початку! І я з вами. Було дуже непросто, але ми знаємо кому зараз найважче, і тому віддано робимо свою справу. Вклавши у цю роботу свої душу, нерви, час, кошти заслужили на повагу. Дякую за співпрацю!» – написав коментар у соціальній мережі режисер і автор сценарію вистави Богдан Чернявський.

Доповнював дійство на сцені й цікавий візуальний ряд, який створив, режисер і відограф Олександр Діхтяр.

«Відчула, що мистецька спільнота обʼєднується. І це дуже круто! Вистава поєднала різні жанри: театральне мистецтво, музику, поезію, відео. Це новий формат дійства, на мою думку, бо не є фахівцем. Те, що в залі були різні за професією, уподобаннями, родом занять люди, теж свідчить про те, що полтавська спільнота обʼєднується через такі мистецькі проекти. Дуже показовим є обʼєднання зусиль Полтавського театру імені Гоголя та Полтавської обласної філармонії. Особисто я зраділа, зустрівши директора театру Олексія Андрієнка та директора філармонії Олега Тищика. Дякую всім за цей обʼєднуючий посил. Пісні звучали дуже органічно у канві вистави! Сам проект достойний маштабування. Особисто я хочу, щоб його побачило багато полтавців. І не тільки! Дякую за ідею» -, говорить громадський діяч і волонтерка Оксана Деркач.

Цікаво, що ж ця дружна команда митців представить наступного разу.

Марія Бойко

Фото – Ігор Лотиш

Перейти до вмісту