Ви тут:
Суспільство Україна 

Мінсоцполітики долучає регіональні центри соціальних служб до реалізації стратегії розвитку сімейних форм виховання

Заступниця Міністра соціальної політики України Уляна ТОКАРЄВА представила регіональним центрам соціальних служб стратегічне бачення Мінсоцполітики з розвитку сімейних форм виховання. Захід відбувся в межах стратегічної сесії з питань розвитку сімейних форм виховання за підтримки ЮНІСЕФ.

Джерело: пресслужба Мінсоцполітки

«Саме соціальні послуги допомагають людям долати складні життєві обставини, коли є потреба в підтримці. Наша місія – створення таких умов, щоб кожна сім’я була спроможна досягати добробуту та гідного життя в безбар’єрному суспільстві через доступні зрозумілі сервіси та послуги», – підкреслила Уляна Токарєва.

У цьому контексті, за її словами, важливою є робота обласних центрів соціальних служб. Вони готують кандидатів в усиновлювачі, прийомні батьки, опікуни, навчають соціальних фахівців, які потім консультують цих кандидатів, а також супроводжують уже створені родини. Крім того, такі центри працюють з громадами, пояснюючи їм певні напрями соціальної роботи.

«Ми вивчаємо ситуацію за регіонами: як зробити систему соціального супроводження створених сімейних форм виховання сильною в кожній окремій області.  Тому керівники регіональних центрів соцслужб  під час цієї стратегічної сесії мали змогу напрацювати конкретні кроки, які допоможуть розвивати соціальну сферу та сімейне піклування для дітей. Вони орієнтуватимуться на всі новації від Мінсоцполітики, у тому числі діджиталізацію, зміни в законодавстві, співпрацю з міжнародними партнерами», – розповіла Уляна Токарєва.

Керівниця програм захисту дітей Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Наталія Датченко представила напрацьований ЮНІСЕФ разом з урядовими та неурядовими партнерами мінімальний пакет послуг «Є Родина», що впроваджується на рівні громад та областей.

Цей пакет включає, зокрема, соціальний супровід альтернативних форм виховання (ПС/ДБСТ, опіка, піклування), денний догляд за дітьми, медіацію, розвиток батьківських компетенцій, раннє втручання, психосоціальну підтримку, кризове втручання, виплати. А також додаткові й суміжні послуги, як-от: соціально-медичний патронаж, комплексну реабілітацію, інклюзивну освіту, спеціалізовані послуги з охорони психічного здоров’я тощо.

Фокус вказаних послуг, за словами Наталії Датченко, спрямований у першу чергу на підтримку форм альтернативного догляду та запобігання розлученні дітей зі своїми сім’ями.

Розвиток сімейних форм виховання і послуг визначено крос-національним завданням, підкреслила заступниця Міністра Уляна ТОКАРЄВА. Він є однією з умов євроінтеграції України. Тому, за її словами, наша держава поступово рухатиметься до того, щоб влаштувати дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в родини.

«Це комплексний процес, який передбачає активне залучення й інших стейкхолдерів. Адже без, зокрема, інклюзивної освіти та медичних послуг ефективно підтримати родини не вдасться. Тому кожне міністерство має долучитися до цього процесу за своїм напрямом. Мінсоцполітики як відповідальний центральний орган виконавчої влади взяло в цьому питанні ключову відповідальність і тримає його під особливим контролем», – резюмувала вона. 

Перейти до вмісту