Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Майже 5 годин та 30 лікарів: у Полтавській обласній лікарні розповіли подробиці першої операції з пересадки серця

8 травня у Полтавській обласній клінічній лікарні імені М.В. Скліфосовського вперше провели трансплантацію серця, а також вилучення донорських органів для порятунку ще трьох хворих. Операція тривала майже п’ять годин, було задіяно близько 30 лікарів.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського.

Донором стала 49-річна пацієнтка, у якої внаслідок інсульту стався масивний внутрішньо-мозковий крововилив. За життя пацієнтки довго боролась команда нейрохірургів, але наслідок судинної катастрофи був непереборним. Родина пацієнтки прийняла дуже важливе рішення – дозволити посмертне донорство органів, які врятують життя інших чотирьох людей.

Перед операцією лікарі і медсестри вишикувалися у коридор пошани донору, щоб невимовно подякувати жінці та її родині, яка врятувала чотирьох інших людей, за вищий прояв жертовності. Її мозок помер і лікарі докладали зусиль, щоб запобігти незворотнім змінам у серці, печінці та нирках. Анестезіологи обережно вивезли донора з палати і перевезли в операційну.

Реципієнтом донорського серця став пацієнт Інститут серця МОЗ України – 49-ти річний чоловік із Київщини з дилатаційною кардіоміопатією, який перебував у черзі на трансплантацію, адже медикаментозне лікування уже було безрезультатним.

“Ще у січні цього року до нас приїздили фахівці Інституту серця, презентували нові можливості сучасної трансплантології і обговорювали шляхи співпраці, а також провели консультаційний прийом дітей. Загалом ми співпрацюємо уже багато років, колеги приїздять з майстер-класами по складних кардіологічних втручаннях і обмінюються досвідом з нашими хірургами. У 2019 році спільно з колегами з Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова у відділенні інтервенційної радіології успішно започатковані імплантації кардіовертер-дефібриляторів. В умовах воєнного стану з’явились обмеження, які суттєво вплинули на логістику і ускладнили проведення операцій з трансплантацій. Тож фахівці Інституту серця організовують виїзди в інші області та беруть активну участь у діалозі з рідними потенційних донорів. Рівень оснащення і професіоналізм колективу нашої лікарні дозволяє виконати такий хірургічно складний процес. Серед мешканців Полтавщини звісно є потребуючі донорських органів. У нас є фахівці, які після тематичного професійного вдосконалення будуть готові виконувати такі операції і ми працюємо над розвитком цього напрямку надання медичної допомоги. Спершу ми хотіли зосередитись на трансплантації нирок, адже кількість пацієнтів, які потребують діалізу щороку зростає. Більшість пацієнтів у важких станах може врятувати лише пересадка нирок. Наразі ми відкриваємо відділення гемодіалізу у Лубнах, щоб наблизити медичну допомогу до мешканців віддалених районів, яким дуже важко їздити на процедуру до Полтави. Але досвід даного унікального випадку показує, що можливо розвинути трансплантаційний рух і охопити як мінімум три напрямки. Для того, щоб дана трансплантація успішно відбулась, було задіяно близько 30 лікарів – і нашої лікарні, і фахівців Інституту серця”, – розповів головний лікар Григорій Оксак.

Особливу участь на всіх етапах взяли лікарі КП “ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського ПОР” – завідувач відділення нейрореанімації Андрій Прошельцов, лікар-нейрохірург Валерія Мужевська, судинний хірург Дмитро Щербань, лікар-анестезіолог Олег Левченко. Команда Інституту серця – Гаврило Ковтун, Олег Лоскутов, Софія Чайковська, Максим Таранов, Олександр Ревенко, Василь Шмирко, Микола Мельник, Оксана Барановська, Дарина Ткаченко. Майже п’ять годин працювали в операційній хірургічного блоку лікарні. За роботою колег спостерігали залучені лікарі ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського.

Окрім серця, вилучили печінку та нирки.

Пацієнта з пересадженим серцем перевезли назад до Інституту серця, де він налаштовується на подальшу реабілітацію.

Фото: Facebook

Перейти до вмісту