Ранні овочі та зелень: на що полтавцям звертати увагу, аби не отруїтися нітратами
З приходом весни на прилавках магазинів Полтавщини побільшало ранніх овочів і зелені. Всім хочеться скуштувати молоді огірки, помідори, кабачки та капусту.
Чи безпечні ці продукти та, чи не буде харчового отруєння через їх вживання розповіли фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.
Спеціалісти Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області пояснюють: нітрати та пестициди є у всіх ранніх овочах, навіть, тих, які вирощені на власному городі. Адже нітрати – це не лише хімічний елемент, який додають у ґрунт, аби овочі швидше росли. Це й азот, який овочі поглинають з будь-якого ґрунту.
А от пестициди – ті хімікати, якими окроплюють овочі від шкідників. Вони набагато шкідливіші, адже нітратів може бути й норма, або овоч може їх мало всмоктувати. А от пестициди на поверхні овочів залишаються і їх потрібно ретельно змивати.
Головні правила вибору ранніх овочів:
– Знати, які з овочів найбільше вбирають в себе нітрати. Це – редиска, салат, шпинат, молода капуста та кріп. З ними треба бути особливо обережним. Менше вбирають у себе хімії кабачки, морква, огірки, цвітна капуста, броколі.
– Знати у яких частинах овочів зосереджена найбільша кількість хімії. У огірка та кабачка найбільше накопичується хімії біля плодоніжки та у шкірці, тому їм треба шкірку зрізати.
– У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перцю, баклажана та помідора – біля плодоніжки.
Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому саме ці місця у ранній зелені потрібно зрізати.
Важливо правильно обробляти свіжі овочі та зелень! Для цього потрібно продукти замочити у холодній воді хоча б на 20 хвилин. Також знищує нітрати термічна обробка. Найкраще – варіння у воді. Тільки цю воду потрібно одразу ж злити та не використовувати як бульйон. Ще можна додавати у салати сік лимона чи граната – вони також нейтралізують шкідливі речовини.
Звертайте увагу і на зовнішній вигляд овочів:
– Свіжі здорові огірки – це темно зелені з твердою шкіркою плоди. Добре, якщо на них є ще не відпала квіточка і пилок на шкірці.
– Редиска має бути без жовтих чи інших плям, а зелень – також темно зеленого кольору з не зім’ятими, витягнутими листочками.
– Свіжа капуста повинна бути легкою, але твердою, а її верхні листочки – блискучими та соковитими, а не облізлими та засохлими.
«Дітям, людям похилого віку і з хворим шлунком, вживати ранні овочі слід вживати дозовано. Якщо у вас з’явилися такі симптоми як – нудота, блювота, головний біль, слабкість, біль у шлунку, одразу випивайте активоване вугілля та викликайте швидку, адже при отруєнні важливі навіть не години, а хвилини», – зазначили у Держпродспоживслужбі.
Фото: ілюстративне