Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Їздили керівники партії: у Полтаві продають раритетний автомобіль з історією

На “Чайці” їздили високопосадовці часів СРСР, а за легендою навіть керівник УРСР Володимир Щербицький та перший президент рф Борис Єльцин.

Починаючи з 1977 року у СРСР почали виготовляти автомобіль “ГАЗ-14”, більш відомий під назвою “Чайка” — автомобіль представницького класу, розрахований на представників тодішньої влади. За 12 років їх виготовили лише 1114 штук. Його неможливо було придбати за гроші, надавали лише міністрам союзних республік, першим секретарям обкомів та крайкомів партії, директорам великих стратегічних підприємств тощо.

Один з таких автомобілів знаходиться зараз на балансі Комунальної установи Полтавської обласної ради з експлуатації адміністративних будівель. Вказаний екземпляр зібрали у 1980 році на Горьківському автомобільному заводі, він має велику історію.

“На наше підприємство автомобіль потрапив у 1992 році, особисто пригнав у наш гараж. Склали його у 1980 році, обслуговував Бориса Єльцина, коли він працював у Московському міському комітеті КПРС. У ті часи старі автомобілі, які замінювалися новими, відправляли у регіони. Так вона потрапила на Полтавщину, обслуговувала обком, але її використовували лише для високопоставлених гостей, які відвідували регіон. Існує легенда, що на ній їздив навіть Володимир Щербицький (Перший Секретар ЦК КПУ у 1972 — 1989, – прим.автора), – розповів водій Павло Буряк.

Надалі його використовували як весільний, однак останнім часом він практично не виїздив з гаража.

“Років 3-4 автомобіль взагалі не експлуатується. Раніше була невелика популярність на використовування автомобіля для весіль. Зараз попит впав, з гаража практично не виїздить. Тому було прийнято рішення продати цей автомобіль на аукціоні. Провели незалежну оцінку згідно з якою автомобіль зараз коштує 700 тис грн, але хочемо отримати за продаж авто 1,2 млн грн саме через її історичну цінність. Така стартова ціна на аукціоні, – розповів директор Комунальної установи Полтавської обласної ради з експлуатації адміністративних будівель Володимир Брюхань.

Отримані на аукціоні за автомобіль кошти будуть направлені на поліпшення матеріально-технічної бази підприємства.

 

Перейти до вмісту