Ви тут:
Суспільство 

Яким буде настрій 3 березня, таким буде весь рік: народні прикмети

3 березня вшановують пам’ять святителя Агапіта і святителя Лева.

Святитель Лев народився в середині V століття. Отримав гарну освіту і міг би зробити блискучу кар’єру, але він вибрав духовний шлях – став архідияконом при папі Сіксті III. Після смерті того Льва обрали Папою Римської Церкви. Святий Лев став основним захисником православ’я проти єресі Євтихія і Діоскора. Також святителю, завдяки його посланням до святих константинопольських царів Феодосію II і Маркіану, вдалося скликати IV Вселенський Халкідонський Собор для засудження єресі монофізитів. Відомий також факт, коли в 452 році Лев тільки силою свого слова втримав ватажка гунів Аттілу, щоб ті не розорили Італію. Святитель Лев дожив до глибокої старості: він заздалегідь знав про свою смерть і встиг до неї підготуватися. Поховали його у Ватиканському Соборі в Римі.

Святитель Агапіт народився і жив в Каппадокії в III-IV століттях, у сім’ї християн. З молодих років вирішив, що буде ченцем і вступив до монастиря, а згодом набув чудотворного дару. За часів імператора Лікінія Агапіта відправили на військову службу. Коли ж імператор почав гоніння на християн, Агапіт приєднався до святих мучеників Віктора, Дорофея, Феодула і Агріппі. Був поранений списом, але залишився живий. Якось рівноапостольний цар Костянтин Великий дізнався, що святий Агапіт зцілює людей своїми молитвами. Щоб це перевірити, він відправив до нього свого хворого слугу – і той отримав зцілення. За це імператор хотів щедро нагородити святого, але Агапіт попросив натомість тільки звільнити його від військової служби. Так святому вдалося повернутися в монастир. Після цього святителя поставили пресвітером, а пізніше обрали на кафедру єпископа Синадського. Все життя Агапіт проповідував православну віру і доброчесне життя. Помер мирно і спокійно.

Іменини відзначають Кузьма, Лев, Віктор, Василь, Агапій, Дорофій, Олександр.

У народі 3 березня прозвали святом Вівсянки. У цей день за традицією пекли пиріжки з вівсяної муки і вівсяне печиво й булочки у формі пташок. Випічкою пригощали рідних і близьких і підгодовували жовту пташку вівсянку – символ приходу весни. Вважалося, що чим більше буде частувань у цей день, тим більше благополуччя прийде в дім. Є також прикмета, що 3 березня потрібно одягти що-небудь жовте – на удачу.

Найбільший гріх 3 березня – сумувати, перебувати в зневірі і лаятися. Згідно з прикметами, який настрій в цей день – таким він буде й цілий рік. Також 3 березня не можна байдикувати, а ось той, хто добре попрацює, не знатиме турбот весь рік. Якщо людина, яка йде додому, спіткнеться, вдома на неї чекає сварка. Уникайте конфліктних ситуацій та намагайтеся не з’ясовувати стосунки. У цей день не бажано сидіти вдома, тому потрібно виходити на свіже повітря та влаштувати прогулянку.

Якщо сьогодні суха та сонячна погода, то буде хороший врожай. Якщо ніч дуже ясна та зоряна, то до нової порції похолодання. Якщо чути звуки грому, то літо буде спекотним. Якщо вночі чітко видно місяць, то весняне тепло прийде не скоро. Якщо у бурульки в середині немає порожнечі, налив хлібів буде багатим і повним. Рідкісні зірки – до заметілі та хурделиці. Блідий місяць – до сильного снігопаду, ясний – до холоднечі. Туманне коло навколо місяця – до хуртовини. Хвилясті хмари на небі – до відлиги. Білі хмари – до вітру, сизі – до тепла. Дерева тріщать – до сильного морозу. Дим з димоходу вниз йде – до снігу, вгору – до морозу. Дрова тріщать до – холоднечі. Повноводдя – до хорошого сінокосу. Багато снігу – до багатого врожаю хліба. Густий туман – літо буде непогожим.

З цього дня починає добре клювати окунь. Заєць перебіжить дорогу – до невдачі. Дівчина палець голкою вколе – до похвали.

Цей день в історії

1669 – гетьман Дем’ян Многогрішний уклав угоду з московськими послами – Глухівські статті – яка обмежувала козацьку автономію та не дозволяла Україні самостійної зовнішньої політики;

1866 – у Києві відкрито публічну бібліотеку. Тепер це Національна парламентська бібліотека України;

1876 – народився Йосафат (Коциловський), єпископ Української греко-католицької церкви, блаженний священномученик;

1888 – народилася Наталена Королева, українська письменниця. У своїх творах опрацьовувала історичні та біблійні теми;

1896 – народився Іван Паторжинський, український співак, педагог;

1899 – народився Юрій Олеша, прозаїк, драматург, поет, сатирик, кіносценарист. Одна з ключових фігур одеського літературного гуртка 1920-х;

1917 – 3-4 березня у Києві організована Українська Центральна Рада (УЦР);

1918 – згідно з Берестейським миром радянська Росія визнала незалежність України;

1945 – у Львові розпочала роботу Обласна державна картинна галерея;

1945 – винищення відділом польської Армії Крайової українського мирного населення села Павлокома;

1952 – затверджено генеральний план забудови Черкас, розроблений Київським інститутом проєктування;

1994 – Україна й США підписали договір про дружбу і співпрацю.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту