Ви тут:
PROвсе Суспільство 

“Якось містично буває на горі”: у Карпатах з’явився “брокенський привид”

У Карпатах зафіксували рідкісне явище – Брокенського привида. Сфотографувати оптичне явище зміг гірський рятувальник Василь Фіцак.

Фото опублікував на своїй сторінці у Facebook Василь Фіцак.

Рятувальник розповів, що “гірського привида” побачив на Чорногорі. Коли він зник, у горах з’явилось сяйво.

“Якось містично буває на горі”, – підписав фото Василь Фіцак.

Довідково. Брокенський привид (гірський привид) — рідкісне оптичне явище в горах, коли спостерігач бачить свою тінь на поверхні хмар (туману) в напрямку, протилежному до Сонця. Ця тінь може здаватися дуже великою, іноді вона оточена кольоровими кільцями (так звана глорія). Також привид може рухатись (іноді абсолютно несподівано) це пов’язано з рухом хмарного шару та коливанням щільності хмар.

Брокенський привид з’являється, коли Сонце світить через альпініста, що дивиться вниз з хребта або піку в туман. Тінь альпініста йде крізь туман, часто приймаючи химерні незграбні контури, викликані перспективою. Збільшення розмірів тіні — оптична ілюзія, яка пояснюється тим, що спостерігач порівнює свою тінь, що лежить на відносно близьких хмарах, з далекими об’єктами поверхні, які видно крізь просвіти в хмарах; або коли неможливо зорієнтуватися в тумані та порівняти розміри. Крім того, тіні потрапляють на краплі води, що розташовані на різних відстанях від ока, чим порушує сприйняття глибини.

Здалеку ця тінь може здаватися дуже великою, іноді поруч видніються кольорові кільця – так звана глорія. Також привид може рухатись, але це пов’язано з рухом хмарного шару та коливанням щільності хмар.

Фото: Facebook Василя Фіцака

Перейти до вмісту