Ви тут:
Прес-релізи Суспільство 

Як захисникам та захисницям отримати лікування за кордоном

Військові відчайдушно захищають Україну. У боях вони отримують складні поранення. Що робити захисникам і захисницям, якщо вони не можуть отримати достатню медичну допомогу в Україні? Чи є можливість лікуватись закордоном? Так, є.

В Українському ветеранському фонді розповіли, як це відбувається.

Направлення на лікування за кордон ініціюють заклади охорони здоров’я, у яких зараз лікується захисник або захисниця. Для цього потрібно подати клопотання у довільній формі.

Є випадки, коли захисники лікуються в закладах, які не належать до сектору безпеки та оборони. Ці заклади мають надіслати клопотання до тих, які належать до сфери управління таких державних органів.

До клопотання потрібно додати документи:

згоду захисника чи захисниці, або законного представника на лікування за кордоном разом зі згодою на обробку персональних даних, які потрібні медичному закладу

згоду на обробку та передачу персональних даних закладам охорони здоров’я іноземних держав відповідно до законодавства в довільній формі

виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ.

Після клопотання наказом керівника військово-медичного закладу організовується консиліум. Рішення приймають протягом трьох днів після звернення.

У разі позитивного рішення готуються усі відповідні документи, передаються відомості про захисників, медичні висновки, готуються документи на виїзд. Приймаюча заклад в іншій країні має погодити перелік осіб, які потребують лікування.

Супроводжувати захисника чи захисницю може один із членів сім’ї:

чоловік/дружина

батьки (законні представники)

діти (у тому числі усиновлені).

Державний бюджет відшкодовує кошти за:

проїзд

послуги медичної допомоги

медико-психологічну реабілітацію.

Іноді приймаюча країна самостійно покриває витрати. Тоді держава не відшкодовує кошти.

Потрібна консультація з питань лікування закордоном? Наші юристи допоможуть розібратись. Залишайте заявку: https://cutt.ly/s9Asnpo

Подавати запити на допомогу можна щодня та цілодобово. Консультації надаються щодня у робочі дні з 9:00 до 18:00.

Здоров’я захисників і захисниць дуже цінне для держави. Адже вони віддали його на захист нашого з вами спокою. Тому країна створює можливості для відновлення здоров’я. Користуйтесь ними та розповідайте тим, хто цього потребує.

Проєкт реалізується спільно з Незалежна антикорупційна комісія – НАКО – NAKO за підтримки офісу Спеціального радника Великої Британії з питань оборони.

Перейти до вмісту