Ви тут:
Суспільство Україна 

Посівна 2023: Найбільший виклик другого року повномасштабної війни для українських аграріїв – це заміновані поля

Нинішній сезон для аграріїв буде найважчим та найскладнішим за всю історію України. Найбільший виклик повномасштабної війни для українських аграріїв – це заміновані поля, – зазначають у Комітеті ВР з питань аграрної та земельної політики.

За попередніми прогнозами, посівні площі цьогоріч зменшаться на 7 млн га порівняно із довоєнним показником – 29 млн га. Мільйони гектарів земель в Україні не будуть засіяні цією весною через забрудненість вибухонебезпечними предметами.

На другому році повномасштабної війни гуманітарне розмінування земель залишається гострою проблемою.

Найбільш забрудненими є деокуповані території Херсонщини, Миколаївщини та Харківщини. У Мінагрополітики прогнозують, що до кінця березня 2023 року на Миколаївщині, Херсонщині, Харківщині можливо очистити та засіяти третину з нині замінованих полів. Отже, херсонські аграрії зможуть засіяти на звільнених територіях правого берега Дніпра близько 30% площі сільськогосподарських земель.

Відповідно до аналітичних оцінок асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» 2023 рік для сільгоспвиробників буде важким. Аби отримати прибуток, аграрії будуть змушені замінити посів збиткових культур на більш прибуткові. Це означає, що замість зернових аграрії сіятимуть більше олійних культур – соняшнику, ріпаку, сої та інших культур, які можна продати дорожче за пшеницю. 

В той же час весняна посівна вже стартувала у південних областях. Першими в Україні польові роботи розпочали на Одещині. Посіяно 3,5 тис. га зернових та зернобобових культур з яких 1,5 тис. га ячменю та 2 тис. га гороху.

Також сільгоспвиробники Волинської області розпочали весняно-польові роботи. Під урожай поточного року посіяна 177,7 тис. га озимих зернових культур, серед них пшениця, жито і ячмінь. Крім того, на площі 50 тис. га посіяно озимий ріпак. Ярими культурами цього року планують засіяти близько 330 тис. га, з них 135 тис. га – це ярі зернові та зернобобові.

Перейти до вмісту