Ви тут:
Комуналка Суспільство Україна 

НКРЕКП планує переглянути тарифи на водопостачання та водовідведення

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розглядає можливість двоетапного перегляду тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

Про це повідомили у НКРЕКП.

“З метою поступового підвищення рівня тарифів з дотриманням норм Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою НКРЕКП від 10 березня 2016 року № 302, здійснено розрахунок тарифів на календарний рік. При цьому перегляд тарифів розтерміновано на два етапи підвищення: з 1 квітня та 1 липня 2023 року”, – йдеться у повідомленні.

Відтак, на першому етапі перегляду тарифів зростання їх розміру відбувається з урахуванням зміни обсягів реалізації послуг, а також витрат на електричну енергію. На другому етапі – враховуються економічно обґрунтовані витрати на реагенти та ремонти, податки (інші обов’язкові платежі), оплату праці, кошти на обслуговування кредитів за договорами з міжнародними фінансовими організаціями.

Щодо зміни розміру тарифів, то на першому етапі перегляду зростання рівня середньозважених тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення ліцензіатів НКРЕКП буде в середньому на рівні 12,3%, а на другому етапі – 14,1%.

“Як вплине зростання тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на кінцеву платіжку споживачів, буде залежати від кожного водоканалу, розмір тарифів яких є різним, а також від наявності засобів обліку у споживачів чи їх розрахунку за нормами споживання, від кількості споживачів, які користуються послугами по одному договору (абонентському рахунку). У середньому по ліцензіатах НКРЕКП за 2 етапи перегляду тарифів витрати одного домогосподарства (родини з 2-3 осіб) на водопостачання та водовідведення за місяць орієнтовно зростуть на 60 грн”, – пояснили у НКРЕКП.

Перейти до вмісту