Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині за тиждень правоохоронці склали близько 60 адміністративних протоколів за самовільне спалювання сухостою

Працівники поліції та рятувальники проводять спільні превентивні заходи серед населення Полтавщини з метою попередження випадків самовільного спалювання стерні, сухостою, листя на відкритих місцевостях. Правоохоронці закликають громадян утриматися від спалювання сухої рослинності, не завдавати шкоди здоров’ю людей та екології країни. А на тих, хто ігнорує вимоги чинного законодавства, складають відповідні адміністративні матеріали для притягнення правопорушників до юридичної відповідальності.   

«Лише за останній тиждень правоохоронцями області на правопорушників, які самовільно спалювали стерню, сухостій та листя, складено близько 60 адміністративних матеріалів. Закликаємо громадян не ігнорувати заборону самовільного випалювання сухостою та залишків рослинності, адже пожежі призводять до фатальних наслідків, завдають непоправної шкоди екосистемам, а також створюють небезпечну ситуацію, яка під час війни може сприйматися правоохоронцями як фактор інших загроз для населення, об’єктів і територій», – повідомив Роман  начальник управління превентивної діяльності поліції ПолтавщиниРоман Ніколаєнко.

У Поліції нагадують, відповідно до статті 77-1 та статті 175 Кодексу України про адміністративне правопорушення, за самовільне випалювання сухої рослинності для громадян передбачений штраф від 3060 до 6120 гривень; для посадових осіб – від 15300 до 21 420 гривень.

За знищення чи пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення  суд (відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України) може призначити штраф від 91 800 до 153 тисяч гривень або до 5 років обмеження чи позбавлення волі. 

А за пожежу (навіть, через необережність), що призвела до загибелі людей, масового знищення тварин чи інших тяжких наслідків, кримінальний закон передбачає від 5 до 10 років ув’язнення.

Перейти до вмісту