Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині смертність від туберкульозу зменшилася на 30%, – Володимир Печериця

За попередніми даними, смертність від усіх форм туберкульозу в Полтавській області зменшилась в порівнянні з 2021 роком на 30% (3,6 на 100 тис. населення проти 5,1). 

Про це повідомив директор КП “Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер Полтавської обласної ради” Володимир Печериця.

За рекомендаціями ВООЗ, при визначенні рівня захворюваності на туберкульоз враховують як нові випадки, так і рецидиви. За таким розрахунком за 2022 рік в Полтавській області захворюваність на всі форми туберкульозу, включаючи рецидиви, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла на 47.6% і склала 51,5 на 100 тис. населення проти 34,9 за 2021 рік. Збільшення рівня захворюваності пов’язано, в тому числі, і з виявленням туберкульозу у людей, які через військову агресію російської федерації були змушені залишити свої домівки в регіонах з активними бойовими діями (внутрішньо-переміщені особи).

Захворюваність на ко-інфекцію ВІЛ/туберкульоз за 2022 рік також  збільшилась (у 1,5 рази) і склала 6,3 на 100 тис. населення. Охоплено антиретровірусною терапією 91,1% хворих з ВІЛ/ТБ (за даними Державного електронного реєстру хворих на туберкульоз). Профілактичне лікування котримоксалозом отримувало 86,6% пацієнтів.

Надання медичної допомоги внутрішньо-переміщеним особам (ВПО) здійснюється у відповідності до діючих нормативних документів та галузевих стандартів надання медичної допомоги населенню. Для покращення надання медичної допомоги хворим на туберкульоз серед внутрішньо-переміщених осіб, державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» сумісно з обласними протитуберкульозними закладами було розроблено «Рекомендації Центру громадського здоров’я МОЗ України стосовно впровадження заходів з профілактики, виявлення і ведення випадків туберкульозу в умовах воєнного стану для подолання наслідків збройної агресії російської федерації в Україні», які доведені до відома та використання в роботі медичними працівниками закладів охорони здоров’я.

Виявлення туберкульозу здійснюється лікарями первинної ланки – сімейними лікарями, а також лікарями спеціалізованої медичної допомоги при зверненні за медичною допомогою. ВПО віднесені до групи ризику захворювання на туберкульоз, тому при зверненні за медичною допомогою мають обов’язково пройти скринінг на туберкульоз. Таким чином закладами охорони здоров’я від початку повномасштабної війни російської федерації проти України на туберкульоз було обстежено 54272 осіб серед внутрішньо-переміщених осіб, що, з урахуванням загальної кількості внутрішньо-переміщених осіб, які зареєстровані в області (понад 200 тисяч), очевидно є недостатнім. Виявлено 44 людини з підозрою на туберкульоз, у 29 з яких діагноз підтверджено, всі вони розпочали лікування. Люди з числа внутрішньо-переміщених осіб також можуть самостійно звернутись до консультативно-діагностичних відділень комунального підприємства «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер Полтавської обласної ради» з метою проходження обстеження на туберкульоз. Таких звернень від початку збройної агресії російської федерації було більше 700.

Комунальним підприємством «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер Полтавської обласної ради» було організовано та проведено обстеження пересувним флюорографом та ультрапортативною рентгенівською системою внутрішньо-переміщених осіб, які тимчасово проживали у центрах реабілітації, гуртожитках, дитячих садочках, школах міста Полтави та Полтавського району. Було обстежено 265 осіб, виявлено 1 випадок ТБ.

За весь період війни в області діагностовано 42 випадки туберкульозу серед внутрішніх переселенців, всі вони розпочали лікування. На сьогоднішній день в Україні загалом, і в Полтавській області зокрема, для лікування хворих на туберкульоз використовується пацієнт-орієнтований підхід до вибору місця лікування і внутрішньо-переміщені особи не є виключенням. При наявності показань до госпіталізації хворий лікується стаціонарно в КП «ПОКПТД ПОР». При відсутності показань до госпіталізації або після виписки зі стаціонару хворий лікується амбулаторно. Так, у 2022 році 71,1% хворих чутливим туберкульозом отримували лікування амбулаторно з першого дня лікування, серед хворих лікарсько-стійким туберкульозом цей показник склав 43,5%.

Варіанти амбулаторного лікування

1. Кабінети контрольованого лікування (ДОТ-кабінети) консультативно-діагностичних відділень КП «ПОКПТД ПОР». Таких кабінетів у області три.

2. Лікування в амбулаторії загальної практики-сімейної медицини під наглядом сімейного лікаря, з яким підписана декларація.

3. ДОТ-кабінети при туберкульозних кабінетах центральних міських та селищних лікарень.

4. Контрольоване лікування з використанням інтерактивних засобів зв’язку (відео-ДОТ, смарт-бокси).

5. Контрольоване лікування із залученням психо-соціального супроводу.

Наразі КП «ПОКПТД ПОР» разом із Благодійною організацією «Світло надії» в рамках реалізації проєкту Глобального фонду для боротьби з туберкульозом та малярією «Прискорення прогресу у зменшенні  тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні» здійснюється медико-психосоціальний супровід хворих на туберкульоз (як чутливий, так і лікарсько-стійкий) на стаціонарному та амбулаторному етапах лікуванні. Товариство Червоного хреста України, за фінансової підтримки міжнародної організації РАТН в рамках реалізації проекту “Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні”, здійснює психосоціальний супровід хворих на туберкульоз на амбулаторному лікуванні. Від початку року соціальним супроводом охоплено 46,3% хворих на чутливий туберкульоз та 88,8% хворих на лікарсько-стійкий туберкульоз. Всі пацієнти із числа внутрішньо-переміщених осіб забезпечені психо-соціальним супроводом.

Для забезпечення моніторингу лікування розроблено та впроваджено механізм транспортування зразків біологічного матеріалу, а також доставка протитуберкульозних препаратів, що закуповується централізовано за кошти державного бюджету, до надавачів первинної медичної допомоги (місць амбулаторного лікування хворих на туберкульоз). Транспортування здійснюється відповідно до договору № 333 від 01.07.2020 року за фінансової підтримки міжнародної організації РАТН в рамках реалізації проекту “Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні”.

Також слід зауважити, що в області продовжували лікування 28 хворих на туберкульоз, які розпочали лікування в інших областях. Всі вони були забезпечені протитуберкульозними препаратами, моніторингом лікуванням відповідно термінів. Частина людей продовжують лікування, частина закінчили, дехто повернувся додому або виїхав у інші області чи за кордон.

Першочергові заходи для покращення надання протитуберкульозної медичної допомоги населенню

1. Залучення до активної участі керівників об’єднаних територіальних громад, яким підпорядковані Центри первинної медичної допомоги, до заходів, спрямованих на своєчасне виявлення випадків туберкульозу серед осіб із груп підвищеного ризику захворювання на ТБ, в тому числі внутрішньо-переміщених осіб, та до роботи з контактними особами (особливо при виявленні туберкульозу у людей, які тимчасово проживають у школах, дитячих садочках, гуртожитках тощо).

2. Залучення соціальних служб як державного так і неурядового секторів до роботи з внутрішньо-переміщеними особами для ширшого їх залучення до обстеження на туберкульоз.

3. Використання для обстеження на туберкульоз мобільних рентгенологічних установок. 

Перейти до вмісту