Ви тут:
Суспільство Україна 

«московія» замість «росія»: Президент України відповів на петицію

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію, автор якої пропонував замінити назву «росія» назвою «московія», а замість «російський» вживати «московський».

Відповідь опублікована на сайті глави держави, зазначає АрміяInform.

Президент відповів, що правові основи відносин щодо назви географічних об’єктів, до яких належать і держави, регулюються Законом України №2604-IV від 2005 року «Про географічні назви». Крім того, ця пропозиція має і міжнародно-правові аспекти.

Він вказав, що «порушене у петиції питання потребує ретельного опрацювання як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки».

Глава держави звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням разом з науковими установами комплексно опрацювати це питання.

Авторка петиції Валерія Шахворостова наголошувала, що назва «московія» вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI-XIX ст., які виготовлялися в Європі до і після перейменування московського царства на всеросійську імперію, також фігурує ця назва.

«росія існує лише 301 рік» — з 22 жовтня 1721 року, коли московський цар петро І проголосив московське царство «российской империей», — йдеться в петиції.

Перейти до вмісту