Ви тут:

Чи варто вчити С++: перспективи та переваги, які надає ця мова програмістам

У сучасному програмуванні мова С++ є одним з «китів», на яких базується як безпосередній процес написання коду, так і виникають інші більш сучасні мови. У 90-х роках минулого століття вона була найуживанішою в сфері розробки. Зараз, попри велику кількість альтернативних більш сучасних стандартів, С++ все одно залишається популярною мовою загального призначення. На ній пишуть потужні клієнтські та серверні програми, драйвери, використовують для розробки відеоігор та системного ПЗ.

Історія виникнення С++

Мова С++ була опублікована в 1985 р Б’єрном Страуструпом, хоча роботи над нею велися з 1979 р. Він створив її на основі вже існуючої мови програмування С, яка виникла в 1972 р. В С++ розробник реалізував парадигму об’єктно-орієнтованого підходу. Синтаксис у неї – запозичений з мови С. Відмінності виражаються в можливостях. Серед основних:

  • підтримка через класи об’єктивно-орієнтованого програмування;
  • підтримка через шаблони узагальненого програмування;
  • додаткові види даних;
  • доповнення до бібліотеки;
  • простори імен;
  • можливість обробки винятків;
  • посилання та наявність операторів управління вільно розділеною пам’яттю;
  • перевантаження операторів та імен функцій.

 

До міжнародного стандарту ISO/IEC 14882 мову С++ було ратифіковано в 1998 р.

Зараз С++ продовжує розвиватися. З кожним новим стандартом у цієї мови з’являються додаткові функції та можливості. 

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI: https://buki.com.ua/ru/tutors-online/prohramuvannia/cplus/

Переваги С++

Мова С++ вже майже на протязі 40 років зберігає свою популярність, незважаючи на наявність других, більш сучасних рішень. Така затребуваність зумовлена кількома суттєвими перевагами:

  • швидкодією. По швидкості робіт програми С++ майже не поступаються ПЗ, написаним на С;
  • масштабованістю. На С++ пишуть різноманітні програми: від системних ПЗ до платформ;
  • можливістю роботи на низькому рівні з портами, пам’яттю, адресами;
  • можливістю створення алгоритмів узагальненого типу для різних видів даних, спеціалізацій і обчислень на стадії компіляції, з застосуванням шаблонів;
  • підтримкою різних технологій та стилів програмування, в тому числі і традиційного директивного, ООП, метапрограмування (макроси, шаблони), узагальненого програмування.

Також у С++ велике ком’юніті. Спільнота поширена по всьому світу, що надає буквально необмежені можливості для обміну досвідом, пошуку спільних рішень, корисних знайомств і перспектив працевлаштування з релокейтом в Європу, США чи Канаду.

Можливості С++

Використовують цю мову програмування у різних технологічних рішеннях. Серед найбільш відомих прикладів:  ОС macOS та Windows . Ці операційні системи включають в себе елементи, написані на мові С++ Також її використовує і YouTube для обробки відеороликів. Також С++ необхідний для розробки embedded (вбудованих систем). Використовує цю мову і SpaceX при створенні програмних рішень своєї компанії. 

Якщо узагальнити, то С++ є основною мовою для розробки наступних проектів:

  • сервери для відео/аудіоконференцій;
  • системи «Розумний дім»;
  • автомобільна промисловість. При допомозі С++ розробники пов’язують ПЗ і залізо;
  • різноманітні системи для моніторингу (відеоняні, операційні системи тощо).

Ще на основі С++ спеціалісти можуть створювати сучасні круті проекти с застосуванням штучного інтелекту чи для машинного навчання.

Поради від українських експертів

Враховуючи перспективність С++, цікавість до неї серед розробників досить висока. Але ця мова передбачає досить високий поріг входу, тому вивчити її не просто. Не легко пробитися і новачкам, які шукають вакансії розробника на С++, бо вимоги до них досить суттєві. Це логічно, враховуючи складність мови, та те в наскільки серйозних проектах вона задіяна. Щоб полегшити задачу початківцям, дамо кілька рекомендацій, на яких роблять акцент досвідчені програмісти:

  • добре вивчити саму мову, її синтаксис та функції. При цьому краще обирати С++ останнього стандарту;
  • треба навчитися користуватися стандартними бібліотеками;
  • не зупинятися на досягненнях і постійно самовдосконалюватися, вивчати нові технології, ресурси, розбиратися в стандартах.

До того ж, С++ продовжує розвиватися та вдосконалюватися, виникають нові функції, що вимагає від програміста гнучкості і оперативної готовності до прокачування знань. Врешті-решт, варто розуміти, що конкуренція серед спеціалістів-початківців шалена і перевагу завжди віддають тому, хто демонструє глибші знання, зацікавленість та потенціал для подальшого розвитку. Тому – починайте вчити С++ вже зараз.

Краще за все для навчання вибрати репетитора. Досвідчений спеціаліст допоможе в розборі незрозумілих моментів, поясне складні питання, вкаже на помилки та дасть дієві поради. До того ж, частою практикою є, коли ментор бере менті на робочі проекти з перспективою подальшого працевлаштування в свою компанію. Головне при цьому проявити старанність та зацікавленість. Удачі!

Перейти до вмісту