Ви тут:

6,3 млрд грн виплатили за лютий внутрішньо переміщеним особам на допомогу на проживання, – Мінсоцполітики

Завершено фінансування виплат допомоги на проживання внутрішньо-переміщеним особам за лютий 2023 року. Загалом ця сума склала 6,3 млрд грн.

Про це повідомили у пресслужбі Мінсоцполітики.

Отримання громадянами таких виплат під час повномасштабної війни знаходиться на постійному контролі Мінсоцполітики, зокрема, міністерство працює над забезпеченням прозорості, безперебійності і належної організації процесу таких виплат.

Водночас, окремі громадяни з числа внутрішньо переміщених осіб могли отримувати виплати на проживання із затримкою в часі.

Звертаємо увагу на ключові причини, по яких могли відбуватися затримки з виплатами на проживання.

Здійснювалась додаткова верифікація і уточнення даних щодо виплат для ВПО, які минулого року знаходились у старих інформаційних системах. З кінця 2022 року виплати для ВПО нараховуються і виплачуються централізовано, через Єдину інформаційну систему соціальної сфери (ЄІССС). Цифровізація процесу призначення виплати допомогла державі виявити весь обсяг проблемних ситуацій та оптимізувати процеси з виплати допомог. Але ці процеси потребували спільної роботи органів соціального захисту населення та міністерства, а також відповідного часового ресурсу.

Зокрема, запровадження нової інформаційної системи потребувало проведення широкомасштабних навчань органів соцзахисту по роботі з нею. Мінсоцполітики продовжує активно взаємодіяти з управліннями соціального захисту (УСЗН), організовуючи для працівників управлінь додаткові навчання, щоб запобігти виникненню проблемних ситуацій при призначенні виплат для ВПО у новій системі. Вже проведено понад 30 таких навчальних заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації співробітників УСЗН по роботі з нею.

Інформуємо: оскільки реєстри на виплати для ВПО формуються щомісячно до 2, 12 та 22 числа кожного місяця на підставі списків, отриманих від органів соціального захисту населення, то внутрішньо переміщені особи можуть отримувати допомогу в різні періоди. Також на час нарахування і виплати допомог впливає те, чи вчасно органи місцевої влади подають реєстри на виплати до ЄІССС. Невчасне подання даних може призводити до затримки у виплатах.

Звертаємо увагу: якщо ви – ВПО, і маєте ситуацію із затримкою чи невиплатою допомоги на проживання, рекомендуємо звернутись до органу соціального захисту за місцем перебування на обліку, щоб працівники УСЗН могли перевірити правильність внесення даних і, за необхідності, виправити допущену помилку. Дізнатися точні контактні дані УСЗН можна на сайтах Обласних державних адміністрацій/ Обласних військових адміністрацій через Департаменти соціального захисту населення — https://cutt.ly/e8hA54w

Якщо питання не вдалося вирішити чи вам не надали інформацію та подальший алгоритм дій, просимо звертатися за роз’ясненнями і допомогою до Національної соціальної сервісної служби України листом або за номером (044) 289 8789.

Також, відповідно до інформації Державного підприємства „Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики”, який веде Реєстр внутрішньо переміщених осіб, кількість отримувачів допомоги у жовтні 2022 року складала 1 784 тис. осіб, а лише за місяць, у листопаді, – вже 1 903 тис. осіб, тобто на 200 тис. більше. За період з грудня 2022 р. по січень 2023 р. кількість ВПО-отримувачів допомоги на проживання зросла на понад 86 тис. осіб.

Це призвело до збільшення потреби у фінансуванні виплат з держбюджету. Наразі Мінсоцполітики спільно з Мінфіном працюють над забезпеченням спрямування додаткового фінансового ресурсу на ці виплати, аби забезпечити безперебійність здійснення виплат, призначених внутрішньо-переміщеним особам по всій країні.

Перейти до вмісту