Ви тут:
Суспільство 

12 березня – Собор всіх преподобних отців Києво-Печерських

Православна Церква України відзначає Собор всіх преподобних отців Києво-Печерських. Водночас православні віряни і греко-католики вшановують пам’ять преподобного Прокопія Декаполіта, який був сповідником і жив у VIII столітті. Наші пращури називали цей день Прокіп Перезимний.

Собор всіх Києво-Печерських преподобних отців — свято Київського Православ’я на честь святих, пов’язаних із Києво-Печерською лаврою (об’єднує святих з двох Соборів: преподобних отців Києво-Печерських Ближніх печер і преподобних отців Києво-Печерських Дальніх печер).

Святкування Собору відбувається у другу неділю Великого посту. Київські святі як місцевошановані були прославлені в 1643 році митрополитом Петром (Могилою). За його дорученням протосинкелл Константинопольського патріархату Мелетій Сириг написав службу «преподобним отцям Києво-Печерським і всім святим, в Малій Росії просіялим». У XVIII столітті було піднято питання про загальноцерковне шанування київських святих. Святійший Правлячий Синод у 1762 році своїм указом, а пізніше це рішення було підтверджено указами 1775 і 1784 років, дозволив включати в загальноцерковні місяцеслови імена київських святих та друк їм служби у місячних минеях. Цього дня слід згадати і вшанувати всіх святих, пов’язаних із Києво-Печерською лаврою. Засновником обителі і руського чернецтва вважається преподобний Антоній. Він вів відлюдницьке життя в Київських печерах, але незабаром до нього почали приєднуватися інші ченці.

У сонмі Києво-Печерських святих прославлено близько ста двадцяти подвижників, молитовників і чудотворців. Їхні імена говорять самі за себе: Лаврентій Затворник, Кукша Преподобномученик, Сергій Послушливий, Іоанн Багатостраждальний, Пимен Постник, Онуфрій Мовчазний, Онисифор Сповідник, Григорій Чудотворець, Матвій Прозорливий, Даміан Цілитель, Агапіт — лікар безвідплатний. Завдяки їхньому подвигу Свято-Успенська Києво-Печерська лавра відома сьогодні всьому світу.
Іменини відзначають Макар, Михайло, Петро, Сергій, Степан, Тимофій, Юліан і Яків.

За часів Київської Русі в цей день перед відправкою в дорогу перевіряли і “слухали” дорогу. Для цього проходили трохи пішки і перевіряли, чи не занадто м’яка земля і чи не капає вода з дахів. Якщо підозрювали, що скоро буде відлига і річки розіллються, то в дорогу було вирушати небезпечно. Починаючи з 12 березня і доти, поки дороги дещо не підсохнуть, намагалися не вирушати в далекі поїздки без особливої потреби. Якщо у вас є така необхідність, то прислухайтеся до своїх відчуттів. Якщо на душі легко, то дорога буде приємною. Якщо відчуваєте занепокоєння, то трапиться неприємність.

Що стосується мисливців, то вони на Прокопа не сиділи вдома, оскільки в цей час дуже добре ловилася дичина, можна було зловити зайця. Якщо земля була твердою і мерзлою, то мисливці відправлялися на полювання.

12 березня вважається дуже вдалим днем для посівних робіт, висаджування рослин в теплицю і на розсаду. А якщо три дні поспіль не було морозів, то можна вже сіяти насіння на городі.
Існують такі прикмети про погоду в цей день: якщо на вербі з’явилися перші листочки, то вже можна сіяти ранні овочі та зелень. Вівці голосно і часто блеють – до погіршення погоди. Проліски розпустилися – пора орати землю. Якщо день випадає на молодика, то можна садити ягідні чагарники – буде хороший урожай. Якщо дата випадає на повний місяць, то можна садити фруктові і горіхові дерева. Якщо день безхмарний і сонце сильно гріє, то березень буде теплим. Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Не можна відмовляти нікому в проханні. Також заборонено зачиняти двері будинку для друзів і відмовляти в гостинності знайомим.

Цей день в історії:
1633 – польський король Владислав IV затвердив Петра Могилу митрополитом Київським і Галицьким;
1863 – Володимир Іванович Вернадський, український вчений, основоположник геохімії, біогеохімії, радіогеології, творець вчення про біосферу.

Марія Бойко

Перейти до вмісту