Ви тут:
Суспільство 

11 березня – день пам’яті святителя Порфирія і поминальна субота

За релігійним календарем віряни вшановують пам’ять Святителя Порфирія.

Він походив зі шляхетної та багатої родини у Македонії. Порфирій жив в IV столітті в Фессалоніках.

Коли йому виповнилося 25 років, він вирішив стати ченцем і вирушив у монастир Нітрійської пустелі в Єгипті. Пробув там 5 років, протягом яких відвідував святі місця Єрусалиму. Після Порфирій оселився в Йорданській пустелі, вирішивши присвятити себе молитві й самоті. Жити святому довелося у важких умовах, і це відбилося на його здоров’ї. Тому Порфирій пішов до підніжжя гори Голгофи, щоб знайти зцілення. Тоді ченцеві приснився сон, у якому до нього з’явився Ісус Христос, вилікував його і сказав: “Прийми це Древо і бережи його”.

Пізніше Порфирія поставили пресвітером і призначили хранителем Чесного Древа Хреста Господнього (це частина Хреста, на якому був розп’ятий Ісус і яка зберігалася у Константинопольського правителя). Коли Порфирію виповнилося 50 років, його поставили єпископом палестинського міста Гази. На той час у цьому місті було всього три християнських церкви, але язичницьких були десятки. Тому Порфирій вважав своїм обов’язком побудувати в Газах християнські монастирі та церкви. Існує також переказ, за яким святитель Порфирій своєю молитвою припинив сильну посуху і врятував урожай – пішов сильний дощ. Для цього він призначив пост, зробив всенічне бдіння і обійшов з хресним ходом місто. Язичники, які побачили диво, прийняли святе хрещення, і до кінця життя єпископа все місто сповідувало християнство.

Іменини відзначають Севастян, Іван, а також Микола.

У поминальну суботу варто відвідати храм, замовити сорокоуст або літургію за упокій, подати записку з іменами померлих чи помолитися за них вдома. Також треба відвідати кладовище і прибрати могили. У цей день заборонено влаштовувати галасливі застілля та поминати померлих алкоголем, а також згадувати про померлих з образою або злістю, страждати.

Цього дня підгодовували птахів, які поверталися з теплих країв. 11 березня господині обов’язково робили прибирання – щоб залучити в житло позитивну енергію, а також зберегти гармонію у стосунках з чоловіком.
Категорично заборонено сьогодні садити вербу – якщо знехтувати забороною, то можна накликати велику неприємність і навіть смерть. Не можна було залишати на столі порожні чашки – домовик розгнівається. Також 11 березня необхідно всіляко уникати вузлів і намагатися їх не зав’язувати – це до грошових втрат.
Повір’я обіцяє, що народжених в цей день чекає велика любов. Але цього дня не радять знайомитися з дівчатами і жінками.

З ранку туман стоїть – чекай негоди. Якщо він опустився ввечері – до погожого ранку. Якщо раптово пішов сніг, значить, влітку буде багато опадів. Розгулялася хуртовина обіцяє дощове і холодне літо. Зійшов сніг – скоро будуть заморозки. Якщо вночі небо безхмарне з яскравими зірками, то влітку буде багато гроз. Голуби воркують – до тепла. Пташині гнізда більше розташовані з сонячної сторони – літо буде холодним, якщо з північної сторони – теплим. Перелітні птахи повернулися – до багатого врожаю хліба. Якщо на Порфирія відлига, то і риба повинна ловитися.

Цей день в історії:

1775 – народився Анастасевич Василь Григорович, український бібліограф, книгознавець, письменник і перекладач;
1884 – народився Батюк Порфирій Кирилович, український композитор;
1895 – народився Василь Чучупак, військовий і громадський діяч часів Української революції, головний отаман Холодноярської Республіки;
1905 — народився Василь Лапокниш, український режисер;
1921 – уряд УСРР ухвалив постанову про викуп у населення культурних цінностей для передачі державним музеям;
1997 – Україна і Молдова проголосили створення митного союзу;
2020 – ВООЗ оголосила про пандемію COVID-19.

 

Марія Бойко

 

Фото: glavcom.ua.

 

Перейти до вмісту