Ви тут:
Суспільство Україна 

Як росія рік брехала всьому світові про війну проти України: аналіз Центру стратегічних комунікацій

Як російська пропаганда шантажувала країни Європи, які меседжі поширювала, де таргетувала свої наративи та якою була відповідь світу на інформаційні злочини рф?

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав основні спостереження та висновки власних досліджень та аналізу інформаційного поля протягом року після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Географія російської пропаганди

Протягом року російська пропаганда шукала свою аудиторію не лише в російському чи українському інформаційному просторі, а й далеко за її межами.

Наприклад, в онлайн-медіа країн Африки виявлені російські наративи цілеспрямовано перекладали відповідальність за «всі біди» на Україну — продовольча криза, війна РФ проти України, обстріли цивільного населення в Україні тощо.

У країнах Північної Америки, зокрема, у США та Канаді, серед токсичних наративів було виявлено акцентування на негативних наслідках санкцій для Європи та США і акцентування на необхідності «мирних переговорів».

А серед поширених тем російської пропаганди в онлайн-медіа країн Латинської Америки, зокрема, у Бразилії, Мексиці та Аргентині, відзначалися наративи щодо ядерної загрози, русофобії, закликів до мирних переговорів та підтримки Китаю у війні РФ проти України.

Про те, до яких методів вдавалася російська пропаганда та які меседжі поширювала у країнах Центральної та Східної Європи, читайте у докладному дослідженні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки на основі результатів моніторингу Ukraine War Disinfo Working Group.

Як російська пропаганда залякувала та шантажувала Захід?

У дослідженні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки кремлівських наративів щодо шантажу та погроз Європі Росія залякувала європейські країни «використанням ядерної зброї», ракетними установками «Сармат» та «неминучістю Третьої світової війни».

Повідомлення про використання ядерної зброї, наприклад, вживалися в контексті умови «якщо Росія програє, то застосує ядерну зброю».

Одночасно з тим для «повноцінної картинки» кремлівська пропаганда сама ж вигадувала собі начебто загрози та шантаж з боку західних країн. Наприклад, «Захід використає ядерну зброю проти РФ», «у Грузії буде другий фронт проти Росії» та «Захід хоче, щоб Україна окупувала РФ».

Серед європейських країн у наративах, що безпосередньо називали «наступну ціль» нападу Росії, траплялися Польща та Литва. Саме на них, згідно з пропагандистськими повідомленнями в країнах Європи, РФ начебто «збирається напасти наступною». А також РФ іноді погрожувала «нападом» на країни НАТО загалом.

Крім того, кремлівська пропаганда намагалася розсварити між собою європейські країни. Наприклад, на думку російських пропагандистів та згідно з їхніми повідомленнями у місцевих каналах європейських країн, Литва, Польща, ЄС, США та Україна «затягують війну та призводять до її ескалації».

Що розповідала російська пропаганда у світі?

На закордонну аудиторію російська пропаганда таргетувала дезінформаційні наративи, що стосувалися санкцій, військової допомоги, українських біженців, лінії фронту тощо. Головне завдання РФ у світовому інформаційному полі було дискредитувати Україну та «виправдати» війну проти України.

Наприклад, після введення санкцій ЄС проти РФ, у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну, російська пропаганда активізувалася в дискредитації таких дії Європи. Серед наративів, що стосувалися санкцій, кремлівські канали в країнах Європи розповсюджували інформацію про те, що «майбутнє ЄС буде холодним і голодним», «ЄС вистрелив собі в ногу», «економіка США також страждає, через що шукає шляхи відновлення бізнесу з Росією» та «санкції не шкодять Росії, а навіть роблять її сильнішою».

Крім цих наративів, були відзначені також трансформовані глобальні наративи – від тези, що «Захід спровокував Росію напасти на Україну» до «санкції провокують конфлікт». «США ведуть війну проти Росії» – «санкції є частиною війни США проти Росії».

Також протягом року після повномасштабного вторгнення РФ в Україну російська пропаганда активізувала всі свої зусилля на поширенні сумнівів у необхідності та доцільності надання військової допомоги Україні.

Зокрема, одним із основних наративів був: «військова допомога від Заходу використовується не за призначенням або розкрадається». Поруч із ним не втрачав актуальності наратив: «військова допомога Україні затягує війну».

Актуальними також залишалися наративи: «країни, які надають військову допомогу Україні, самі стають слабшими», «військова допомога від Заходу не має сенсу», «РФ знищує надану військову допомогу Україні», «військова допомога змушує РФ розширювати воєнні дії за межі Донбасу», «Захід більше не постачатиме Україні військову допомогу» та «Україна використовуватиме західну зброю, щоб вбивати росіян або атакувати територію РФ».

Більше читайте у дослідженні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки «Як російська пропаганда «вмовляє» Захід відмовитися від військової допомоги Україні?».

Як світ протидіє російській пропаганді?

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну світ почав усвідомлювати згубну та небезпечну силу російської пропаганди та злочинні наміри тих, хто її транслює. Тож країни світу одна за одною припиняли трансляцію телеканалів пропагандистських медіа, а самі російські пропагандисти потрапляли до санкційних списків.

У березні 2022 року ЄС ввів санкції щодо телеканалів Sputnik і RT/Russia Today (RT English, RT UK, RT Germany, RT France, RT Spanish) та припинив їхню трансляцію у країнах ЄС.

Докладніше про те, як світ бореться із кремлівськими медіа, а пропагандисти шукають нові способи впливу на закордонну аудиторію, читайте в матеріалі Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки «Як світ бореться із кремлівським медіа RT та його пропагандою».

А вже у грудні дев’ятий пакет санкцій від Європейського Союзу заборонив мовлення на території ЄС ще чотирьох російських медіа — «НТВ»/«НТВ Мир», «Россия 1», «РЕН ТВ» та «Первый канал».

У грудні Молдова також призупинила ліцензію шести телеканалів, що поширювали дезінформацію про війну Росії проти України — молдовським телеканалам TV6, Orhei TV. Primul în Moldova, Accent TV, а також молдовським версіям російських мовників RTR Moldova та NTV Moldova.

Крім того, про обмеження мовлення російських державних ЗМІ через повномасштабне вторгнення Росії в Україну також повідомили телекомунікаційні провайдери в Австралії, Канаді та США.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну проти російських пропагандистів також почали вводити санкції.

Так, ще у лютому під санкції Євросоюзу потрапили російські пропагандисти – керівниця головного кремлівського пропагандистського каналу RT Маргарита Симоньян та телеведучий Володимир Соловйов. Санкції передбачають заморожування активів на території ЄС, заборону на в’їзд до країн ЄС та транзит через них.

За поширення дезінформації під санкції також потрапили телеведуча Ольга Скабєєва, директор російськомовної служби RT Антон Красовський, пропагандист та кінодіяч Тигран Кеосаян.

Як технологічні компанії обмежують поширення російської пропаганди у соцмережах?

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Meta почала знижувати пріоритет видачі сторінок і дописів російських пропагандистських ресурсів та ускладнювати пошук цих ресурсів у Facebook та Instagram по всьому світу.

Крім того, російським державним ЗМІ заборонили розміщувати рекламу чи монетизувати свої дописи на платформах компанії.

Також на вимогу уряду України для українських користувачів обмежили доступ до сторінок Маргарити Симоньян та Антона Красовського, російських пропагандистів і телеведучих Тіни Канделакі, Володимира Соловйова та інших. Ці люди підтримують Володимира Путіна та війну проти України, тому більшість з них потрапили під санкції. Водночас в ЄС та Великій Британії, згідно з урядовими запитами та відповідно до впроваджених санкцій, обмежили доступ до Russia Today та Sputnik.

YouTube також заблокував російські пропагандистські канали RT та Sputnik по всій Європі, а в Україні «Первый канал», «Россия 24», «Россия 1», ТАСС, «РИА Новости», РБК та «Телеканал Звезда» також заблоковані. Окрім YouTube-каналів російських медіа, відеохостинг блокує й облікові записи окремих прокремлівських пропагандистів, як-от: російського ведучого Володимира Соловйова «Соловйов LIVE» та його програми «Вечір з Володимиром Соловйовим», пропагандиста Анатолія Шарія, його дружини Ольги Шарій та їхній канал «Дубль».

Більше про те, як світ вимикає російську пропаганду, читайте у дослідженні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Проте навіть після низки блокувань та санкцій російські пропагандисти продовжують оминати їх та створювати собі нові канали комунікацій. Тож світ має продовжувати протистояти системі кремлівської пропаганди. Для ефективної протидії необхідні скоординовані дії та повна заборона всіх можливих каналів комунікації для «рупорів Кремля». Оскільки російська пропаганда та її пропагандисти несуть повну відповідальність за перетворення інформації на зброю проти України та світу.

Фото: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Перейти до вмісту