Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Вирішувати проблеми через діалог: в 14 громадах Полтавської області розпочинається новий проєкт

Знайти порозуміння між мешканцями та іншими зацікавленими сторонами в громаді, врахувати інтереси різних груп при прийнятті рішень, побудувати стійку та продуктивну комунікацію між органами влади та жителями громади для вирішення актуальних проблем. Саме на це спрямований проєкт “Лабораторії творчого діалогу в громадах”, в якому бере участь Полтавська область. Проєкт реалізується Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», і спрямований на посилення діалогового підходу як важливого інструменту реалізації місцевого самоврядування в українських громадах.

На даний момент, в результаті незалежного відбору, вже було визначено 14 громад- учасниць проєкту в Полтавській області, до них увійшли: Білицька, Великобудищанська, Великорублівська, Кам’янопотоківська, Козельщинська, Котелевська, Лохвицька, Мачухівська, Миргородська, Новоселівська, Омельницька, Пришибська, Семенівська, Скороходівська.

В рамках проєкту представники місцевого самоврядування з громад навчатимуться використовувати діалогові методики при проведенні модерованих діалогових зустрічей з громадськістю та на практиці застосують набуті знання. В кожній з громад, яка бере участь в проєкті, застосовуючи методи діалогового підходу, будуть обрані актуальні напрямки місцевого розвитку, з`ясовані різні бачення вирішення місцевих проблем, відбудуться громадські обговорення із залученням всіх зацікавлених сторін. Набутий досвід дозволить активніше залучати мешканців громад до процесів прийняття рішень на місцевому рівні в наступні роки, розкриє потенціал громад в процесі відновлення та відбудови, залучення додаткових ресурсів через співпрацю з державними та міжнародними фондами.

Допомагатиме громадам оволодіти інструментами діалогового підходу в процесі проведення модерованих діалогових зустрічей з громадськістю регіональна координаторка проєкту з нашої області Литвишко Ксенія Сергіївна.

«Мабуть, усім знайома ситуація, коли потрібно розв’язувати певну проблему, але зацікавлені у цьому процесі люди мають цілковито різні бачення подальших дій. І тоді відбуваються несприятливі процеси: рішення не приймаються, напруга зростає, хтось обирає такі варіанти дій як приймати рішення односторонньо або ж змушувати інших до якогось певного рішення, хтось обирає пристосовуватися або ж зовсім йти геть із ситуації, що не вирішує проблеми. Але існує ще інший варіант взаємодії – співпраця, і він полягає в тому, щоб ми працювали всі разом, змінюючи наше життя на краще. Одним із таких інструментів взаємодії є професійно фасилітований діалог, який відкриває нові можливості для порозуміння та врахування потреб різних груп місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного часу, а також допомагає краще підготувати громади до процесів повоєнного відновлення та залучення додаткових ресурсів.”- зазначає регіональна координаторка проєкту «Лабораторії творчого діалогу в громадах», Ксенія Литвишко.

Відзначимо, що проєкт “Лабораторії творчого діалогу в громадах” реалізується Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» в 120 громадах з 12 областей України і є однією з перших масштабних ініціатив впровадження діалогового підходу в застосуванні інструментів участі на локальному рівні.

 

Проєкт реалізується в рамках програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Перейти до вмісту