Ви тут:
Культура Суспільство 

Видавництво «Фабула» разом з видавництвом «Ранок» презентує нову книжку відомого історика Володимира В’ятровича «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну».

Книжка про війну, що з новою силою вибухнула 24 лютого, але триває ось уже століття, про історичне підґрунтя подій, які просто зараз ламають життя мільйонів українців, про історію протистояння, а не братерства. Це глибоке осмислення нашого історичного шляху. 

Книжки Володимира В’ятровича, коло наукових інтересів якого — український рух опору — це 45 розділів, 45 життєво важливих уроків історії, які ми маємо засвоїти, щоб відстояти незалежність і саме існування держави Україна. Це 45 важливих питань, які стосуються кожного, і від вирішення яких залежить життя українців. Чому сталася ця війна? Чому Україна програла сто років тому і чому зможе перемогти нині? Чому росія досі боїться Бандери? Чому український націоналізм потрібний Україні та світу? Думки В’ятровича про наше минуле й сьогодення озвучені не із затишного кабінету за сотні кілометрів від війни, а із самісінького її виру, і тому напевне звучатимуть голосніше та переконливіше.

«Як історик я намагався пояснити землякам те, що вони бачать, крізь призму того, що пережили наші предки. Як батько, син, чоловік я намагався рятувати свою родину. Як політик брав участь в ухваленні важливих і, сподіваюся, правильних для країни рішень. Як громадянин узяв до рук зброю, долучився до лав територіальної оборони. У 206 батальйоні я краще зрозумів тих, про кого писав як історик — борців за свободу минулого століття», — В. В’ятрович.

Брехня журналістів, брудні методи ведення війни росією: «чорна піхота», розстріли цивільних, терор бомбардуванням, депортації, голод як зброя… російський авторитаризм… Усе це повертається до нас знову й знову: ленд-ліз, підтримка нашої боротьби сусідніми народами, — ми переживаємо те, що колись уже переживали наші предки. Та уроки поразок навіть цінніші від переможних, адже можуть допомогти нам уникнути помилок, вистояти, відстояти і відбудувати.

Перейти до вмісту