Ви тут:
Суспільство Україна 

Учасники Кримської платформи закликали росію негайно вивести війська з України

Учасники Кримської платформи у спільній заяві закликали російську федерацію негайно припинити бойові дії та насильство та закликаємо до негайного, повного та беззаперечного виведення всіх її сил та військової техніки з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим.

Про це йдеться у спільній заяві учасників другого саміту міжнародної Кримської платформи, опублікованій на сайті Міністерства закордонних справ України.

«З нагоди Дня Спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, який відзначається в Україні 26 лютого,

враховуючи започаткування Міжнародної Кримської платформи на Інавгураційному Саміті 23 серпня 2021 року в Києві, а також проведення Другого Саміту 23 серпня 2022 року в Києві, та беручи до уваги Перший Парламентський саміт, що відбувся 25 жовтня 2022 року в Загребі, та беручи до уваги прийняті в ході їх проведення підсумкові документи,

враховуючи всі відповідні резолюції Генеральної Асамблеї ООН,

Ми, учасники Міжнародної Кримської платформи:

Підтверджуємо нашу непохитну підтримку суверенітету, незалежності, єдності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та невід’ємне право України на самооборону проти неспровокованої агресії російської федерації», — йдеться у заяві.

Зазначається, що учасники Кримської платформи засуджують найбільш рішучим чином непровоковане повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну та її невибіркові атаки по невинних мирних жителях та цивільній інфраструктурі. російська федерація несе повну відповідальність за війну, яку вона розпочала, і всі, хто відповідає за будь-які військові та інші найсерйозніші злочини, мають бути притягнуті до відповідальності.

Визнаємо зусилля України, щоб забезпечити відповідальність, у тому числі за злочин агресії проти України.

Визнаємо, що військова агресія російської федерації проти України має далекосяжні наслідки та негативний вплив на глобальний мир і безпеку, що виходить за межі України та Європейського континенту.

«Ніколи не визнаємо спробу незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України, що грубо порушує міжнародне право, включаючи Статут ООН та становить пряму загрозу міжнародній безпеці з серйозними наслідками для міжнародного правопорядку.

Підтверджуємо наше засудження найбільш рішучим чином організації російською федерацією незаконних так званих референдумів в регіонах в межах міжнародно визнаних кордонів України та спробу незаконної анексії Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України за результатами проведення вищезазначених референдумів.

Підтверджуємо нашу рішучість протистояти фальшивим наративам, пропаганді та дезінформації російської федерації та підтверджуємо, що ми ніколи не визнаємо так звані «референдуми», включно з тим, що був організований у Криму в 2014 році, і вважаємо їх недійсними та такими, що не мають жодної юридичної сили», — йдеться у заяві.

Крім того, учасники закликали російську федерацію негайно припинити бойові дії та насильство та закликаємо до негайного, повного та беззаперечного виведення всіх її сил та військової техніки з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим.

«Вимагаємо, щоб росія припинила атакувати українську критично важливу цивільну енергетичну інфраструктуру, яка спричиняє гуманітарну катастрофу. Жорстокі дії російської армії, спрямовані проти енергетичного сектору України, є абсолютно непропорційними будь-якій очевидній військовій меті, порушуючи міжнародне гуманітарне право, вони покликані насадити терор серед населення та вплинути на життя мільйонів мирних жителів, які найбільше потребують допомоги, в зимовий період знаходячись без води, тепла та електрики. Цими атаками російська федерація нехтує основними принципами розрізнення цілей, пропорційності та обережності, встановленими міжнародним гуманітарним правом.

Залишаємося серйозно стурбовані наслідками незаконного вторгнення росії в Україну для ядерної безпеки та захищеності. З початку вторгнення росії ядерні об’єкти в Україні зазнали значних збоїв у своїй роботі, створюючи серйозну загрозу безпеці експлуатації та перешкоджаючи компетентним органам України виконувати повсякденні завдання із забезпечення безпеки.

Закликаємо російську федерацію вивести свої війська та військову техніку із Запорізької АЕС і повернути її під повний контроль її законного власника – України. Абсолютно неприпустимим є використання ядерних погроз і шантажу для досягнення військово-політичних цілей.

Висловлюємо занепокоєння щодо впливу повномасштабного військового вторгнення російської федерації на світовий продовольчий ринок, що загострило глобальну кризу продовольчої безпеки та її гуманітарні, політичні та економічні наслідки. Агресивна війна, яку російська федерація веде проти України, спровокувала порочне коло високих цін на продовольство та енергоносії, тим самим посиливши серйозну кризу вартості життя. У цьому відношенні ми повністю солідарні з партнерами по всьому світу, посилюючи дипломатичні контакти та підтримку глобальної продовольчої безпеки. Чорноморська зернова ініціатива ООН і Туреччини та програма «Зерно з України», а також «Шляхи солідарності» мають важливе значення для нашої спільної мети — забезпечення постійної наявності та доступності продовольства та добрив.

Закликаємо російську окупаційну адміністрацію в Криму негайно припинити репресивні заходи та порушення прав людини українців і корінних кримських татар, негайно припинити свавільні обшуки, затримання, катування та інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження чи покарання та інші форми політичного тиску, систематичної «фільтрації» та широкомасштабної примусової депортації українців, у тому числі дітей.

Продовжуватимемо здійснювати тиск на російську федерацію для негайного звільнення всіх громадян, які незаконно ув’язнені окупаційною адміністрацією в Криму, включаючи Еміра-Усеїна Куку, Галину Довгополу, Сервера Мустафаєва, Владислава Єсипенка, Нарімана Джеляла, Ірину Данилович, Богдана Зізу, Енвера Кроша, Вілена Темер’янова та багатьох інших. Рішуче засуджуємо неспроможність російської адміністрації забезпечити медичні потреби всіх незаконно ув’язнених українських громадян за реалізацію своїх прав та основних свобод, що вже призвело до смерті громадян України Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова.

Засуджуємо обшуки та арешти кримських мусульман, а також систематичну політику пригнічення усіх релігійних громад, яка спонукає до ненависті проти осіб, що належать до релігійних меншин та їхніх спільнот, у тому числі кримських мусульман. Жодна особа в Криму не повинна бути притягнута до кримінальної відповідальності або утримуватися під вартою за сповідування своєї релігії чи вірування. Ці порушення врешті призводять до зміни демографічної та етнічної структури в Криму.

Повторюємо нашу вимогу до російської федерації дотримуватися своїх зобов’язань згідно з міжнародним гуманітарним правом, включаючи Четверту Женевську Конвенцію, стороною якої є посія, та негайно припинити незаконну мобілізацію на тимчасово контрольованих територіях України, включно з Кримом, де кримські татари надмірно переслідуються, що є ще одним порушенням міжнародного права російською федерацією.

Продовжуємо рішуче засуджувати рішення російської окупаційної адміністрації про визнання Меджлісу кримських татар екстремістською організацією та вимагаємо, щоб російська федерація, відповідно до Рішення Міжнародного Суду ООН від 19 квітня 2017 року, утрималася від збереження або накладання обмежень на можливість кримськотатарської громади зберігати свої представницькі інституції. Їх керівництво повинно мати можливість повернутися до Криму.

Вважаємо надзвичайно важливим продовжувати ефективний моніторинг впливу на права людини повномасштабного наступу та військової агресії росії проти України, яка призвела до драматичного та швидкого погіршення ситуації з правами людини на тимчасово контрольованих росією територіях, включаючи тимчасово окупований Крим.

Підтверджуємо нашу вимогу до російської федерації забезпечити безпечний та безперешкодний доступ до всіх тимчасово контрольованих нею територій України, включаючи тимчасово окупований Крим, для започаткованих регіональних і міжнародних механізмів моніторингу прав людини та неурядових організацій з прав людини.

Засуджуємо продовження переселення громадян росії до Криму як неприйнятну спробу змінити демографічну структуру тимчасово окупованого Криму. Це доповнює вже поширену практику пригнічення інакомислення місцевих жителів Криму внаслідок та під час неспровокованої агресії російської федерації проти України, що змушує їх остаточно залишати Півострів.

Засуджуємо мілітаризацію тимчасово окупованого Кримського півострова російською федерацію та його використання як форпосту для повномасштабного військового вторгнення на материкову частину України.

Вимагаємо від російської федерації зупинити перешкоджання свободі навігації в Азовському та Чорному морях, що спричиняє або загострює регіональні та міжнародні кризи та збої, зокрема в аграрному секторі України та глобальній продовольчій безпеці.

Закликаємо російську федерацію негайно припинити незаконну контрабанду українського зерна з тимчасово контрольованих територій та тимчасово окупованого Криму, звільнити всі українські морські порти, а також відвести свої війська та військову техніку з усієї території України в її міжнародно визнаних кордонах, включно з її територіальними водами, задля сприяння відновленню міжнародних торговельних потоків.

Підтверджуємо нашу непохитну відданість політиці невизнання незаконної анексії Кримського півострова та намагань незаконної анексії інших територій України, та підтверджуємо готовність продовжувати дипломатичний та обмежувальний тиск на російську федерацію з метою протидії її незаконним діям.

Підтримуємо стільки, скільки буде необхідно, відданість України завершити тимчасову окупацію Криму та зусилля по відновленню її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів.

Підтверджуємо нашу готовність поглиблювати політичну, дипломатичну, фінансову, гуманітарну та іншу підтримку України до повного відновлення її суверенітету та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів.

Підтримуємо українців у їх боротьбі проти російських утисків, поки їх політичні, економічні, культурні, освітні права та права людини повністю не будуть відновлені під юрисдикцією України.

Ще раз наголошуємо, що ми не визнаємо і не визнаватимемо жодної зміни російською федерацією статусу будь-якої території України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь, та закликаємо інші країни підтримати нас проти тих, хто загрожує міжнародному принципу непорушності кордонів, та приєднатися до наших зусиль з підтримки повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», — йдеться у заяві.

Перейти до вмісту