Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Центрі впровадження Індустрії 4.0 на Полтавщині можуть готувати операторів дронів

Центр впровадження Індустрії 4.0, що діє у Полтавському державному аграрному університеті, може здійснювати високоякісну підготовку операторів дронів.

Про це йшлося 23 лютого в Полтавському державному аграрному університеті під час робочої зустрічі, присвяченій інноваційним технологіям в агросекторі та при формуванні планів просторового розвитку територіальних громад, повідомили у Полтавській ОВА.

У засіданні взяли участь заступник голови Полтавської ОВА Олексій Бруслик, директор Департаменту агропромислового розвитку ОВА Сергій Фролов, в.о. ректора Полтавського державного аграрного університету Валентина Аранчій, перший проректор ПДАУ Олександр Галич, керівник Центру впровадження Індустрії 4.0 Володимир Муравльов та члени наукової ради центру.

Володимир Муравльов презентував результати діяльності центру, відкритого одним із перших серед університетів України (2021 рік).

“Нині центр є осередком із розробки та просування численних інноваційних проєктів, співпрацює з Асоціацією “Підприємств промислової автоматизації України”, долучився до створення в Україні мережі DIH (Digital Innovation Hubs). Основними напрямами є впровадження широкого спектру сучасних інноваційних технологій, формування зв’язків між бізнесом, що розробляє сучасні технології, виробничими підприємствами, вишами, науковими установами, органами державної влади, об’єднаннями громадян. Завдяки міжнародним партнерам у Котелевській та Карлівській громадах уже стартували пілотні проєкти створення планів просторового розвитку території”, – розповів Володимир Муравльов.

Один із проєктів центру – “Розроблення системи дистанційного виявлення вибухонебезпечних предметів та мін” – подано на участь у конкурсі фундаментальних і прикладних наукових досліджень і науково-технічних розробок на 2023 рік. Запропонована технологія отримала патент.

Проєкт “Цифровізація та автоматизація місцевого самоврядування на основі застосування європейських стандартів” подано на участь конкурсі Erasmus+ на 2023 рік.

Центр впровадження Індустрії 4.0 може здійснювати підготовку операторів дронів. Надсучасні БПЛА мають великий набір можливостей для збору всіх видів інформації з подальшою обробкою на основі штучного інтелекту. Їх використовують у різних сферах, при відновленні територій, проведенні робіт у сільському господарстві та транспортній галузі, будівництві з визначенням точної мапи робіт та локацій, обсягів, контролю виконання. Використання дронів сприяє ефективному застосуванню елементів точного землеробства.

“Робота Центру впровадження Індустрії 4.0. має об’єднати не тільки науковий потенціал, а й підприємців, які продукують і застосовують інновації, щоб рухати Полтавську область до нових економічних вершин.  Аграрна сфера для області – одна з основних. Застосування у ній технологій дозволить підвищити рівень виробництва сільгосппродукції, сприятиме розвитку агропромислового, інноваційного та експортного потенціалу Полтавщини. Варто і надалі популяризувати вітчизняні інноваційні технології та інформаційні системи, проводити практичну роботу в громадах для удосконалення робіт зі створення просторових планів розвитку громад”, – зауважив заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик.

Фото: Полтавська ОВА

Перейти до вмісту