Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтавському театрі презентували музичну програму “Відлуння Криму”

До Дня спротиву окупації Криму оркестр Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя презентував нову музичну програму “Відлуння Криму”.

23 лютого зі сцени лунали твори кримськотатарських композиторів, зокрема, Шевкета Білялова, який написав музику до деяких вистав полтавського театру. Також звучали “Тема Майстра” і “Політ над гніздом зозулі”.

Мистецьку подію відвідали заступник голови Державної служби Ураїни з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський та директор департаменту культури та туризму Полтавської ОДА Ірина Удовиченко.

“Україна – багатонаціональна країна. Понад 130 народностей і етносів живуть в нашій країні. І сьогодні в умовах цієї жахливої війни, кримськотатарський народ чи не найбільше потерпає від російського агресора. Кримські татари, як корінний народ, а разом з ними караїми і кримчаки, які потерпають через російську окупацію, адже їх культура в Криму нещадно нищиться, а представники цих народів сидять по російських тюрмах, чи змушені були виїхати з півострова”, – зазначив голова Державної служби Ураїни з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський.

Зі сцени звучала поезія, що найбільше відображає прагнення віддати шану кримськотатарському народу, який вже декілька століть бореться за своє право на свободу. Її натхненно декламували артисти театру Максим Дашевський і Дарина Шах. Переклади двох творів, написаних Борисом Чичебабіним ще понад півстоліття тому й співзвучних трагедії кримськотатарського народу, переклала українською мовою поетеса Марія Бойко.

До глядацької зали линули неймовірної проникливості й глибини мелодії, які змушували присутніх співпереживати й вірити – горнучись серцями до кримськотатарської біди, співчуваючи болючим втратам, протестуючи проти нинішньої окупації та репресіям, боротись за звільнення й Перемогу.

Натхненник мистецької події – головний диригент театру Олександр Сурженко, який, здавалося, якоїсь миті птахом злетить над сценою, настільки емоційним було його сприйняття і емоційне занурення.

“Ми не втомлюємося повторювати, що Крим – це Україна! Віримо, що кожен, хто доторкнеться до кримськотатрської культури, не залишиться байдужим до сучасної історії”, – підсумував Олександр Сурженко.

Фото: Катерина Шалун

Перейти до вмісту