Ви тут:
Культура Прес-релізи Суспільство 

У 2023 році не присуджуватимуть премію імені Леся Курбаса

7 лютого в Держмистецтв відбулось засідання Комітету з присудження премії, яку можуть отримати професійні театральні режисери за вагомий внесок у розвиток сучасного театрального мистецтва України.

Цьогоріч Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти отримало 21 заявку від українських театральних режисерів, які були передані для вивчення та опрацювання членам Комітету з присудження премії.

Після тривалого обговорення всіх робіт на засіданні члени Комітету вирішили у 2023 році не присуджувати премію імені Леся Курбаса.

“Є правила та вимоги, закладені в положенні про премію імені Леся Курбаса. Ними ми повинні керуватися, ухвалюючи будь-які рішення. Комітет розглядав та оцінював подані твори, а не кандидатури претендентів, серед яких були і дебютанти, і майстри з високою мистецькою репутацію. Та, за умовами, премією імені Леся Курбаса відзначається не внесок того чи іншого режисера в розвиток сценічного мистецтва Україні, а подана ним на конкурс конкретна вистава. На жаль, на думку переважної кількості членів Комітету, робіт, що бездоганно відповідали б критеріям, зазначеним в Положенні про премію Леся Курбаса, цього року не виявилося. Усвідомлюючи, що так чи інакше відзначена вистава сприйматиметься якщо не як зразок, то як орієнтир для театральної спільноти, члени Комітету зазначили, що цей твір має насправді мати пошуковий, новаторський характер, риси експерименту та резонувати з тенденціями сучасної європейської сцени. На жаль, цьогоріч жодна з поданих робіт не відповідала вказаним вимогам”, – зазначив голова Комітету, театральний критик Сергій Васильєв.

Держмистецтв щиро дякує усім претендентам за надані роботи.

Перейти до вмісту