Ви тут:

Рік екоциду в Україні. Екологічні злочини у цифрах

Вже рік довкілля України страждає від навали ворожих військ. Кожного дня наше повітря, вода та земля потерпають від екологічних злочинів окупантів. У наших морях гинуть дельфіни, наші ліси горять, а більше 30% території країни заміновано. Все це є справжнім екоцидом.

Навмисне забруднення води та ґрунтів відпрацьованим паливом, потрапляння у водойми залишків військової техніки чи біологічних відходів, засмічення території уламками ракет, снарядів та мін, спричинення промислових аварій, постійна загроза пошкодження або знищення радіаційно-небезпечних об’єктів є злочинами не тільки проти довкілля України, але й становить загрозу всій екосистемі планети. 

З 24 лютого 2022 року російська армія скоїла понад 2 тисячі екологічних злочинів на території України та завдала нашому довкіллю збитків на суму понад 1800 млрд гривень за розрахунками Державної екологічної інспекції. 

Дії ворожої техніки та її знищення спричинило 45 712 т викидів в атмосферу, а лісові пожежі, горіння нафтопродуктів та загоряння інших об’єктів призвели до потрапляння близько 50 млн т небезпечних газів у повітря. Загалом обсяг викидів парникових газів внаслідок російського вторгнення в Україну приблизно дорівнює річному обсягу викидів Болгарії. 

Війна завдала величезної шкоди майже третині українських лісів. У 18, незаконно окупованих росіянами національних парках та заповідниках, зафіксовані нелегальні вирубки дерев. Загальна площа повалених або вирубаних лісів складає понад 281 тис. га!

Зруйнована техніка окупанта перетворилася на 407 678 т відходів, які продовжують виділяти небезпечні речовини та стають загрозою для довкілля та здоров’я мирного населення країни. А площина небезпечних відходів, які в умовах війни не вдається утилізовувати швидко та відповідно до стандартів, вже сягає 3 300 м².

Вторгнення росії в Україну призвело до створення найбільшого в світі мінного поля площиною у 250 тисяч квадратних кілометрів. За розмірами воно перевищує весь Корейський півострів. Достатньо детонації всього однієї міни, щоб спричинити величезний величезний викид токсичних речовин в атмосферу та ґрунт. А в Україні мова йде про сотні й тисячі таких мін!

Ворожі війська випалюють, отруюють та руйнують нашу землю, але ми не опускаємо руки та демонструємо усій планеті, що ми є частиною цивілізованого світу та стоїмо на захисті людських цінностей. Рік війни довів, що навіть у складні часи українці залишаються не тільки сильними та мужніми, але й піклуються про свою країну, захищаючи її екологічний добробут разом з найбільшим екорухом України Let’s do it Ukraine!

119 926 громадян у 24 областях України та за кордоном разом зі 191 країною традиційно приєдналися до наймасштабнішої екологічної події планети Всесвітнього дня прибирання, та зібрали понад 2 368 228 кг відходів! До прибирання у різних форматах приєднувалися внутрішньо переміщені особи, виходячи на локації своїх міст у приймаючих регіонах, а також українці за кордоном. Області, що найбільше потерпали від російської агресії мали можливість приєднатися до цифрового прибирання онлайн. Разом українці видалили 1 507 164 ГБ цифрового сміття.

У листопаді та грудні 6 562 українських школяри під час тотального блекауту пошили понад 21 тисячу мішечків із вживаних матеріалів, виступаючи проти використання пластикових та поліетиленових пакетів та надихаючи мільйони українців разом сприяти зменшенню використання пластику.

Також під гаслом “Знайди, сортуй, здавай!” 6661 громадянин України приєднався до сортування в рамках “Всеукраїнського марафону роздільного збору вторинної сировини”. Разом українці опанували нову екологічну звичку, відсортували та здали на переробку 14 906,7 кілограмів вторинної сировини, та виручили 36 260 гривень. Отримані кошти учасники витратили на власні потреби, реалізацію соціальних проєктів, донатили на ЗСУ та гуманітарні місії.

Участь кожного українця не тільки зробила важливий внесок у покращення екологічної ситуації в країні, але й надихнула еколідерів 191 країни світу під час міжнародної конференції Let’s do it World Conference 2023, що відбулася в Таллінні за участі Президента Естонії Алара Каріса.

Ми щиро дякуємо кожному за підтримку України. Все на нашій планеті взаємопов’язано. Ми повинні розуміти, що вплив війни на екологію, екоцид в Україні та його наслідки дотичні до кожної країни, навіть якщо ви живете на іншому континенті. У 2022 році ми організували Всесвітній день прибирання та інші екологічні проєкти в Україні, бо розуміємо важливість відновлення екосистеми в Світі. Разом готуємось зустрічати Перемогу в чистій Україні. Якщо команді Let’s do it Ukraine вдалося реалізувати активності попри війну, щоденні бомбардування, то інші можуть жити ековідповідально щодня” — зазначила у своїй промові Юлія Мархель.

У річницю війни висловлюємо безмежну вдячність кожному захиснику та кожній захисниці України, які захищали та продовжують кожного дня, кожної хвилини захищати та визволяти нашу землю. Дякуємо за можливість повернутися до нормального життя, продовжувати свою роботу на користь країни та щодня змінювати світ на краще. 

Разом до Перемоги! Слава Україні!

Перейти до вмісту