Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Профілактика онкологічних захворювань: рекомендації полтавського лікаря

4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби проти раку. Рак – це загальне позначення більше сотні хвороб, що можуть вражати будь-яку частину організму. Онкологічне захворювання – це завжди трагедія. Але в наш час добре відомі багато причин виникнення ракових захворювань, і це дає можливість запобігти приблизно третині нових випадків. При виявленні ракової пухлини на ранніх стадіях можливе успішне лікування.

В Україні – понад мільйон онкохворих пацієнтів і щорічно реєструється понад 130 тисяч нових випадків.

Значна частина онкологічних захворювань викликана п’ятьма основними факторами ризику: високий індекс маси тіла, недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну і алкоголю. Питома вага характеру харчування в розвитку раку становить 30-35%, куріння – 30%, інфекційних (вірусних) агентів – 17%.

Для профілактики онкологічних та інших захворювань існують універсальні медичні рекомендації:

– виключити куріння і вживання алкоголю;

– вживати різноманітну і здорову їжу на основі рослинних продуктів і з низьким вмістом жирів. Обов’язкова присутність в раціоні харчування овочів і фруктів, що забезпечують організм рослинною клітковиною, вітамінами і речовинами з протипухлинною дією (жовто-червоні овочі і фрукти, капуста, особливо броколі, цвітна, брюссельська, цибуля, часник). Необхідно регулярне вживання рослинної клітковини (цільні зерна злакових, крупи, хлібці, висівки).

Обмежте вживання копчених, смажених і консервованих продуктів. Віддавайте перевагу тушкованій, вареній і приготовленої на пару їжі; – регулярно займатися спортом і підтримувати оптимальну вагу. Надмірна вага є чинником ризику розвитку багатьох злоякісних пухлин; у жінок – раку ендометрія, шийки матки, яєчників, молочних залоз; у чоловіків – раку передміхурової залози, товстої кишки; раку підшлункової залози у осіб обох статей. Достатні фізичні навантаження знижують ризик розвитку раку товстої кишки на 50%. У жінок в постменопаузальному віці щоденна піша прогулянка протягом 30 хвилин знижує ризик виникнення раку молочної залози на 20%, а у жінок з нормальною вагою – на 37%;

– дотримуватися режиму сну. Якісний нічний сон також вносить свій внесок у поліпшення здатності організму боротися з раком;

– обмежити вплив сонячних променів. Рекомендується бути особливо обережним із сонцем дітям, підліткам, рудоволосим, блондинкам, які маютьнайбільш чутливу шкіру. Захищати від сонячних променів необхідно пігментні плями, які в результаті інтенсивного загару можуть перероджуватися в пухлини.

У профілактиці онкологічних захворювань важливо виявлення і усунення передпухлинних станів. Онкозахворювання нерідко виникають на тлі тривалих хронічних хвороб. Наприклад, злоякісним пухлинам шлунка в 15% випадків передували довго не ліковані виразки, хронічний атрофічний гастрит. У 30% випадків раку молочної залози передували фіброаденоми, 42% раку шийки матки

– незагойні ерозії. Теж можна сказати про рак прямої кишки (поліпи, тріщини), порожнини рота, нижньої губи (хронічні виразки), раку шкіри (хронічні травми, трофічні виразки, келоїдні рубці).

Профілактика раку спрямована, перш за все, на усунення канцерогенезу – процесу зародження і розвитку пухлини. Для профілактики виникнення деяких видів раку, таких як рак молочної залози, товстої кишки і матки, рекомендується проходити систематичні обстеження.

Мамографію (дослідження молочних залоз) потрібно проходити щороку, починаючи з 40-річного віку. Колоноскопію (огляд і оцінку стану внутрішньої поверхні товстої кишки за допомогою спеціального зонду) варто проходити кожні 5-10 років починаючи з 50-річного віку.

Цитологічне дослідження мазка (діагностика захворювань шийки матки) проводиться кожні 2-3 роки, починаючи з 21-річного віку. Регулярне проходження профоглядів значно знижує ризик онкозахворювань за умови їх ранньої діагностики.

Найбільш ефективними заходами профілактики онкологічних захворювань є: відмова від надмірного вживання алкоголю і паління; повноцінне здорове харчування і нормалізація маси тіла; фізична активність; своєчасне проходження медичних оглядів. Відносно попередження форм раку, викликаних вірусами, рекомендується проводити вакцинацію проти інфекцій, що викликаються ВПЛ і вірусом гепатиту В.

Володимир Франскевич, лікар-онколог поліклінічного відділення для дорослих №1 КП «1-А міська клінічна лікарня Полтавської міської ради»

Перейти до вмісту