Ви тут:
Суспільство Україна 

Предтечею нової хвилі масштабної агресії рф може стати наступ у кіберпросторі — Секретар РНБОУ

Під час засідання Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова розглянули питання щодо можливої ескалації кіберагресії рф та першочергових заходів протидії в умовах воєнного стану.

Джерело: Апарат РНБО України.

Крім цього, учасники заходу, який відбувся у Головному ситуаційному центрі при РНБО України, говорили про результати проведення командно-штабних навчань «Національна кіберготовність – 2022» і про внесення змін до Загальних правил обміну інформацією про кіберінциденти (Протоколу TLP) тощо.

За словами Секретаря РНБО, предтечею і складовою нової хвилі масштабної агресії рашистів, як і рік тому, може стати наступ у кіберпросторі, і ми маємо бути готові до відсічі.

“Україна зміцнила та розвинула національну систему кібербезпеки, значно підвищила рівень технічного оснащення українського війська і кібервоїнів. У цьому контексті він висловив вдячність усім суб’єктам забезпечення кібербезпеки, зокрема НКЦК, за злагоджену роботу із захисту кіберпростору, попередження кіберінцидентів і мінімізації їх наслідків”, – наголосив Олексій Данилов.

Україна, також наголосив О. Данілов, посилила свої позиції як повноправний партнер міжнародної взаємодії у сфері кібербезпеки.

«Ми — сторона світової кібервійни, яку веде проти нас, країн Європи, інших країн світу рф, — сказав Олексій Данілов. — Маємо мобілізувати ресурси, сили і засоби для відсічі ворогу, ухвалити необхідні рішення».

Секретар РНБО також звернув увагу на важливість підготовки фахівців у сфері кібербезпеки.

Заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк, згадуючи командно-штабні навчання з питань кібербезпеки стратегічного рівня «Національна кіберготовність 2022» (грудень 2022 року), повідомив, що було відпрацьовано алгоритм застосування Порядку взаємодії суб’єктів забезпечення кібербезпеки під час реагування на кіберінциденти/кібератаки, затвердженого на засіданні НКЦК 22 вересня 2022 року, зокрема щодо реагування на загрози червоного та чорного рівнів небезпеки.

Під час засідання наголошувалося, що кількість кібератак рф на логістику, військові об’єкти, бази даних органів влади та інформресурси нашої держави у порівнянні з 2021 роком збільшилася майже втричі, нині рф здійснює також системні кібератаки на енергетичну інфраструктуру України. Фіксуються численні спроби ворожих кібератак щодо наших громадян, зокрема спам-розсилання, спроби зібрати інформацію про персональні дані.

Під час засідання учасники затвердили нову редакцію Загальних правил обміну інформацією про кіберінциденти (Протоколу TLP).

Також НКЦК має протягом поточного року забезпечити проведення щорічних командно-штабних навчань стратегічного рівня з питань кібербезпеки та з питань стратегічних комунікацій і щонайменше двох галузевих командно-штабних навчань з питань кібербезпеки.

Участь у засіданні НКЦК взяли представники керівного складу Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Міністерства оборони України, Національної поліції України, Національного банку України, представники уряду, керівного складу розвідувальних органів держави, народні депутати України.

Перейти до вмісту