Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Нові форми податкової накладної та звітності з податку на додану вартість: роз’яснення полтавських податківців

У Головному управлінні ДПС у Полтавській області детально роз’яснили про нові форми податкової накладної та звітності з податку на додану вартість.

Міністерство фінансів України наказом від 28.12.2022 №463 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі – наказ №463) оновило форми:

– податкової накладної, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307 (зі змінами);

– податкової декларації з податку на додану вартість (далі – ПДВ), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 (зі змінами);

– уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21 (зі змінами);

– спрощеної податкової декларації з ПДВ, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 21.10. 2021 №555;

– уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 21.10. 2021 №555.

Також внесено зміни до:

– Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307. Зокрема, з’явився новий тип причин при складанні податкових накладних, особливості заповнення яких викладені в п. 10 – 15 цього Порядку – 21 «Складена на постачання послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України»; уточнено, що у разі складання податкової накладної за операціями з постачання послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України, у графі "Отримувач (покупець) “зазначаються найменування (ПІБ) нерезидента та через кому країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)” проставляється умовний ІПН “500000000000”, рядок “Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта” не заповнюється;

– Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21. Зокрема, уточнено, що Додаток Д5 додається до декларації у разі здійснення: підприємствами та організаціями, які засновані громадськими організаціями осіб з інвалідністю, операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування ПДВ; платниками податку, які одночасно відповідають критеріям, визначеним пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (далі -ПКУ), операцій із ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту обладнання та комплектуючих виключно для використання у власній виробничій діяльності та/або операцій з постачання товарів власного виробництва, що звільненівід оподаткування ПДВ. Для платників податку, які заповнюють рядок 5, підприємств (організацій) осіб з інвалідністю та платників податків, які одночасно відповідають критеріям, визначеним пунктом 68 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” ПКУ, обов’язковим є подання (Д5) (додаток 5); – Порядку заповнення і подання спрощеної податкової звітності з ПДВ, затвердженому Наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2021 №555.

Уточнено порядок заповнення Розділу I “Розрахунок податкових зобов’язань за звітний (податковий) період” декларації та Розділу I “Розрахунок уточнених податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок” уточнюючого розрахунку.

Наказ №463 набере чинності з 1 числа місяця, що настає за другим місяцем його офіційного опублікування. Наказ №463 опубліковано 02.02.2023 в Офіційному віснику України (№11), таким чином набрання чинності відбудеться 01.04.2023. Форми звітності щодо податку на додану вартість ви зможете подивитись за посиланням.

Перейти до вмісту