Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині стартувала національна кампанія рекрутингу “Гвардія Наступу”

В Україні стартувала національна кампанія добровільного рекрутингу “Гвардія Наступу”. Її проводять, аби посилити українські сили оборони у наступальних діях зі звільнення всіх окупованих територій України, у тому числі Донецької, Луганської областей та Криму.

Про це повідомили під час брифінгу 3 лютого в Полтавській ОВА.

“Україна ретельно готується до того, щоб відкинути окупантів зі своїх земель. Ця кампанія унікальна своїм підходом до підбору високовмотивованих добровольців. Саме добровольці є кістяком незламного духу українського війська. Добровольці уже є в цих бригадах і вони будуть захищати і звільняти території України навесні. Бригади матимуть найсучасніше обладнання, зброю. Головна мета — отримати нові, добре оснащені загартовані бойові формування, які будуть посилювати нашу оборону при виконанні завдань із деокупації українських територій”, —  зазначив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Загалом, в Україні планують створити 8 бригад під егідою Міністерства внутрішніх справ: “Сталевий кордон” — прикордонний підрозділ; “Лють” — підрозділ поліції, штурмова бригада; бригади Національної гвардії України: “Азов”, “Буревій”, “Кара-Даг”, “Червона калина”, “Рубіж”, “Спартан”.

“Сталевий кордон” —   бригада Державної прикордонної служби України. У лавах підрозділу уже є герої, які захищають кордон з агресором, які боронили Азовсталь та воювали на Бахмутському напрямку. “Червона калина” — до лав бригади уже увійшли герої, які брали участь у боях на Донеччині та Луганщині, обороняли Київ. “Лють” — бригада Національної поліції України. “Рубіж” — до лав бригади уже увійшли герої, які захищали Гостомельський аеропорт та Рубіжне Луганської області. “Спартан” — потужна бригада, яка захищала місто Харків та Харківську область. “Кара-Даг” — братиме участь у звільненні АР Крим, “Буревій” та бригада “Азов”, які уже досить відомі, які боронили і Маріуполь й інші території”, – розповів деталі про бригади Дмитро Лунін.

Формування нових бригад уже почалось. Дмитро Лунін наголосив, що це не мобілізація, а суто добровільний набір. Кампанія спрямована винятково на високовмотивованих людей. Вони самостійно обиратимуть бригаду, яка найбільше підходить їм за ідеологією та цінностями.

“Стрижнем цих бригад стануть люди, які мають великий бойовий досвід та проявили себе на фронті в лавах Нацполіції, Нацгвардії, Держприкордонслужби. Ми закликаємо всіх, хто хоче нищити окупантів і звільнити наші території, вступати до нових підрозділів. Це добровільний набір молодих осіб, які мають певний життєвий досвід і досвід служби в різних підрозділах”, — наголосив начальник ГУНП в Полтавській області Євген Рогачов.

Як зазначив начальник поліції Полтавщини, відбір кандидатів відбуватиметься в декілька етапів. Подання заявки, проходження співбесіди, перевірка та здача тестів. Перевірятимуть фізичну та психологічну підготовку. Вік добровольців лише від 18 років і переважно до 40. Проте, якщо старша людина зможе пройти фізичні випробування, то її можуть взяти до бригади.

Спілкування з добровольцями й запис у нові підрозділи структур МВС відбувається у ЦНАПах. Є запис онлайн на сайті.  Кандидати заповнюють типову анкету й згодом підрозділи комплектування зв’язуються із добровольцем для подальшої роботи.

Набір відбуватиметься таким чином:

  • Доброволець приходить у ЦНАП.
  • Йому пропонують 8 бригад на вибір. Кожна бригада має свої умови та вимоги.
  • Доброволець визначає чи вони для нього прийнятні і починає діалог про контракт.
  • Йому запропонують конкретні умови служби.

За словами першого заступника командира в/ч 3052 Національної гвардії України, начальника штабу Ігоря Галяна, добровольці проходитимуть навчання мінімум 2 місяці. Планують проводити підготовку як на території України, так і за кордоном. З ними працюватимуть інструктори високого рівня, які уже також пройшли навчання та працюють в цих підрозділах. Після відбудеться бойове злагодження.

“Не один підрозділ не виходитиме на поле бою, не пройшовши бойове злагодження. Залучатись до участі в операціях будуть уже сформовані підрозділи. Кістяк цих підрозділів військовослужбовці, які уже проходять службу, проходять службу з 2014-го року, які уже проявили себе в боях за суверенітет України. Я думаю, в Україні зараз багато людей, які з різних причин ще не долучилися до Сил оборони. Увесь цей час у них накопичилась лють до ворога”, – розповів перший заступник командира в/ч 3052 Національної гвардії України – начальник штабу Ігор Галян.

На Полтавщині записатись у добровольці уже можна в чотирьох центрах надання адмінпослуг:

м. Полтава, вул. Соборності, 36;

м. Кременчук, вул. Покровська, 14;

м. Миргород, вул. Гоголя, 171/1;

м. Лубни, просп. Володимирський, 23.

Планують збільшити перелік ЦНАПів, до яких можна звернутися за інформацією щодо “Гвардії наступу”.

Під час брифінгу додали, що після проходження бойового завдання в бригаді, людина за бажанням може продовжити службу в структурі МВС. Регіон зможе обрати самостійно.

Аліна Лугова 

Перейти до вмісту