Ви тут:

Громади двох островів Естонії та Данії передали Укрпошті 5 автомобілів і гуманітарну допомогу для Ізюмського району

Жителі островів Сааремаа (Естонія) та Борнхольм (Данія) власним коштом придбали 5 автомобілів для Укрпошти та завантажили їх гуманітарною допомогою, щоб допомогти мешканцям Ізюмського району Харківської області, які потребують допомоги після звільнення від російської окупації.

Про це повідомили в АТ “Укрпошта”.

Громади Сааремаа та Борнхольма зібрали 30 тис. євро на закупку автомобілів та гуманітарної допомоги для українців. Збір підтримали місцеві компанії, надавши товари і знижки, а частину коштів зібрали на благодійному Різдвяному ярмарку, який організували українці, що знайшли прихисток на о. Сааремаа під час війни. Спільними зусиллями до кінця грудня вдалося придбати 5 автомобілів і завантажити в них “світло, тепло і надію для Ізюма”: лампочки та батарейки, акумулятори та обігрівачі, спальні мішки, одяг і термобілизну, їжу, канцтовари та вітаміни, комп’ютери та принтери і багато іншого.

“Ми дізналися, що Укрпошта є там практично єдиною діючою компанією. Оскільки поштові відділення були зруйновані, людям можна щось доставити, особливо в сільській місцевості, лише за допомогою пересувних поштових відділень”, – прокоментувала Яаніка Тійтсон (Jaanika Tiitson), координаторка кампанії “Допомога Ізюму” на острові Сааремаа. Тому громада двох островів вирішила придбати автомобілі та передати їх Укрпошті для обслуговування жителів Ізюмського району.

У січні ці 5 автівок вже прибули до України та скоро виконуватимуть функції пересувних відділень – будуть розвозити пенсії та товари першої необхідності, надавати поштові послуги в Ізюмі та навколишніх селах. Зараз триває розподіл гуманітарної допомоги в Ізюмському районі і багато жителів уже отримали особливо важливі предмети побуту: обігрівачі, акумулятори, батарейки, світлодіодні лампочки тощо.

Громади обох островів та муніципалітет Сааремаа планують підтримувати мешканців Ізюму і надалі.

“Попри те, що Укрпошта відновила роботу на більшості звільнених територій Харківської області, ситуація залишається складною. Росіяни знищили 34 та суттєво пошкодили 54 наших відділення, постраждали і пересувні. Тому додаткові 5 машин – це дуже вчасна і потрібна допомога. Щиро дякую мешканцям Сааремаа та Борнхольма за їхню підтримку українців, що проживають в Ізюмському районі”, – прокоментував директор Харківської дирекції Укрпошти Юрій Савченко.

Нагадаємо, в Харківській області зараз працює 313 стаціонарних та 70 пересувних відділень поштового зв’язку, які обслуговують 1594 населені пункти. Частина Харківської області все ще залишається окупованою. В Ізюмі та районі Укрпошта надає поштові та логістичні послуги за допомогою пересувних відділень. До війни в місті працювало 6 стаціонарних відділень, проте на момент деокупації жодне з них не було придатне для роботи – росіяни навмисне нищили інфраструктуру, в тому числі і інфраструктуру Укрпошти. Зараз відновлено роботу в двох із них в існуючих локаціях, а ще одне приміщення надала влада міста для роботи третього відділення. Одночасно Укрпошта працює над реконструкцією ще одного зруйнованого відділення для створення точки базування пересувних відділень.

Поштові служби Естонії та Данії також постійно підтримують Україну. Наприклад, Omniva (Пошта Естонії) відправила до України кілька тонн гуманітарної допомоги від своїх громадян, безкоштовно пересилала посилки до України, а в березні 2022 р. однією з перших випустила спеціальну марку на підтримку України.

Postnord (поштовий оператор Данії та Швеції), надіслав до України кілька десятків тисяч посилок із допомогою, а також тимчасово призупиняв поштовий обмін із Росією та Білоруссю.

Перейти до вмісту