Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Готуються листи, щоб негайно ввести в Полтавській громаді військову адміністрацію, – голова Тимчасової слідчої комісії ВРУ 

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань можливих порушень законодавства у сфері гуманітарної допомоги та неефективного використання майна, яка працювала у Полтаві 8 лютого, звернулася до правоохоронців щодо роботи Полтавської міської ради.

Про це повідомив на своїй фейсбук-сторінці голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України Сергій Козир.

“Це вже друга спроба проговорити важливі питання, адже при першому запланованому візиті ми не отримали жодного документа від Полтавської міської ради. До речі, на цей раз члени Комісії теж залишились незадоволеними швидкістю та обсягом наданої інформації від міської влади, тож за фактом цього порушення звернулись до правоохоронних органів”, – зазначив Сергій Козир.

Тимчасова слідча комісія ВРУ обговорила питання щодо діяльності місцевої влади. Питання стосувалися й діяльності обласної військової адміністрації.

“З початку повномасштабної війни в Полтавській ОВА створено гуманітарний штаб для допомоги постраждалим, але невідомо, хто саме приймав управлінські рішення і на якій підставі, адже протоколи засідань не велись. Полтавською адміністрацією було видано менше всього дозволів на виїзд чоловіків за кордон, але маємо найбільший показник неповернень – 15%. Також у грудні ОВА отримала від міжнародних партнерів 240 модульних будиночків, які досі не змонтовані та не обладнані під тимчасове житло для ВПО, але начальник області Дмитро Лунін запевнив, що це сталось через брак коштів на підведення комунікацій, які вже вирішились”, – повідомив Сергій Козир.

З позитивного назвав ефективну роботу обласного гуманітарного штабу.

“Обласний гуманітарний штаб працює, там видають допомогу, і в цьому ми впевнились особисто. У Полтавській області з 2014 року проживає 195 тис. ВПО, але, не дивлячись на це, в місцях компактного поселення є вільні місця”, – додав Сергій Козир.

Як зазначив голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, чимало питань було і до представників Полтавської міської ради.

“Після 24 лютого для продовольчого резерву м. Полтава були закуплені м‘ясні консерви, які за висновком Держпродспоживслужби не відповідають санітарним нормам та є небезпечними для вживання. Правоохоронними органами на них накладений арешт, але вони продовжують зберігатись у відкритому доступі в місцях компактного проживання. Але Комісії були надані й інші документи від Полтавської міської ради, в яких нібито консерви цілком безпечні. Ці документи обов’язково вивчимо та з’ясуємо істину! Встановлено, що під час закупівель продуктів харчування для приготування їжі для ВПО, виграли фірми, які пов’язані з ФОП Володимира Сергієнка (ФОП Наталії Мазаратій, ФОП Дмитра Муравйова, ФОП Євгенії Севастьянової, ТОВ “ТК “Світ продуктів”), і ціни на них були завищені від 30 до 100%. Закупівля генераторів через КП “Добробут” так само робилась по завищеним цінам. Досі невідома доля касок та бронижилетів які, за даними митниці, замовляла міська рада, але на місці їх не було виявлено”, – поінформував Сергій Козир.

Також наголосив, що наразі Тимчасова слідча комісія ВРУ готує листи до Президента та депутатів місцевої влади, щоб негайно ввести в Полтавській громаді військову адміністрацію.

“Також членам ТСК залишилось невідомим те, через що очільник міської ради Олександр Мамай не знаходиться під вартою, не дивлячись на факти можливої співпраці з ворогом. З цього приводу готуються листи до Президента та депутатів місцевої влади, щоб негайно ввести в Полтавській громаді військову адміністрацію, а також – до ВРП щодо бездіяльності суддів. По всім цим питанням ми звернулись до правоохоронних органів”, – додав він.

Крім того, Комісією ініційоване засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, на яке буде запрошене все вище керівництво правоохоронних органів для обговорення неналежної роботи окремих обласних відділень.

Фото з фейсбук-сторінки Сергія Козиря

Перейти до вмісту