Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Допомога на понад 6 тис грн: у Полтаві Червоний Хрест видає ваучери для людей з інвалідністю

У Шевченківському районі Полтави представники обласної організації Товариства Червоного Хреста України надають ваучерну допомогу. Її можуть отримати особи з інвалідністю першої групи чи їх довірені особи, а також батьки-одинаки дітей, які мають інвалідність.

Кожна людина отримує комплект ваучерів по 200 та 500 гривень на загальну суму 6600 грн для покупок в супермаркеті “Сільпо”. За них можна придбати будь-які товари в асортименті, окрім алкоголю та тютюну. Про це розповіла голова Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Ірина Плюсніна.

“У Полтаві люди з інвалідністю першої групи і батьки-одинаки з дітками, які мають інвалідність, потребують допомоги. Наші волонтери співпрацюють з органами соціального захисту, які надають нам списки даної категорії отримувачів. Потім телефонуємо і запрошуємо отримати допомогу. Ця програма діє не по всій області. Після того, як реалізуємо її в Полтаві,  будемо рухатись у Миргород. У цих двох містах є мережа магазинів “Сільпо”, – розповіла Ірина Плюсніна.

Волонтери Червоного Хреста пояснюють умови використання ваучера та відповідають на питання. Потім заповнюють документи та розпаковують ваучери. Їх кількість перераховують на місці.

“Якщо немає проблем у людини, то ми видаємо ваучери десь за 2-5 хвилин. Якщо є проблемні питання чи питання з документами, то трішки довше. Для того, щоб отримати ваучери, потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код і довідку про встановлення інвалідності. Якщо приходить довірена особа, то ми спочатку записуємо всі дані особи з інвалідністю, а далі записуємо дані довіреної особи та їх номери телефонів”, – пояснила волонтерка Червоного Хреста Дарія Шенкер.

Мама Людмили Нестеренко не може ходити. Донька за нею доглядає. Через це майже 9 років жінка не має роботи. Волонтери запропонували родині отримати ваучерну допомогу.

“Зателефонував мені волонтер Червоного Хреста, запитав чи отримували ми якусь допомогу. Сказав, що видають ваучери на будь-які товари “Сільпо”. У черзі стояла недовго. Отримала допомогу для мами. Вона має інвалідність, дитина війни. Ця допомога була нам дуже потрібна. Я уже дев’ятий рік не можу працювати, бо доглядаю за мамою”, – поділилась Людмила Нестеренко. 

Полтавка Наталія Лисова теж прийшла отримати ваучери. Її чоловік має інвалідність першої групи.

“Мій чоловік уже вісім років не встає з ліжка. Він має інвалідність першої групи після інсульту. Я взяла його та свої документи і отримала ваучери. Це не те що суттєва допомога, вона нам просто життєво необхідна. Я зможу скуповуватися, або віддати ваучери рідним чи знайомим, будь-хто потім може це зробити. Дуже дякую Червоному Хресту”, – розповіла Наталія Лисова.

За словами голови обласної організації Товариства Червоного Хреста України, минулого року подібні ваучери в Полтаві роздавали лише для вимушених переселенців. Тепер Німецький Червоний Хрест відгукнувся на прохання Полтавської організації допомогти і місцевим мешканцям.

“Червоний Хрест з 24 лютого намагається поліпшити становище ВПО і наших підопічних, які дуже потребують допомоги. 2022 року було започатковано дві ваучерні програми. Там були спонсори Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Це були ваучери “Сільпо” на суму 2200 грн для ВПО. У тому році ми видали допомоги на понад 33 мільйони гривень”, – зазначила Ірина Плюсніна.

Ваучери для людей з інвалідністю та батьків-одинаків дітей з інвалідністю уже роздавали в Київському районі Полтави. Зараз видають у Шевченківському. Також планують продовжити у Подільському районі міста.

Як зазначила Ірина Плюсніна, усього для мешканців Полтави за фінансової підтримки Німецького Червоного Хреста отримали понад 3 тисячі комплектів ваучерів на загальну суму понад 21 мільйон гривень.

Аліна Лугова

Перейти до вмісту