Ви тут:
Суспільство Україна 

До річниці російського вторгнення Байден виступив у Польщі

Президент США Джо Байдена у межах візиту до Польщі виступив із промовою, присвяченою річниці російського вторгнення в Україну.

Як пише “Прямий“, під час виступу він зробив такі заяви.

Напад на одну з країн НАТО – це напад на весь альянс

“Наступного року я вітаю на саміті НАТО в Америці, ми будемо святкувати 75-річницю створення найсильнішого союзу у світі. Кожен член НАТО знає, і росіяни це знають, що наступ проти однієї країни НАТО – це напад на усі країни альянсу, це напад на усі наші території. Протягом останнього року США створили коаліцію для протистояння Росії. Але це боротьба за те, що ми хочемо створити – побудувати мир. Це наша відповідальність”, – додав Байден.

Боротьба України може тривати довго і ще буде багато трагедій

“Ми можемо пишатися багато чим, що ми робили протягом минулого року, але ми повинні бути чесними. Захист свободи – це не щось, що ми можемо зробити за день чи за тиждень. Це дуже тривалий процес. І Україна бореться проти цієї навали, це може тривати довго і багато ще буде трагедій. США і наші партнери будуть підтримувати Україну у її боротьбі за незалежність” – сказав Байден.

Україна б’ється за кожен метр і вже звільнила половину від захоплених у 2022 році земель

“Від Херсона до Харкова Україна бореться за кожен метр своєї землі. На 50% території, яку захопила Росія рік тому, вже майорить український прапор, а президент Зеленський все ще керує демократичною країною. І наше завдання – зупинити агресію Росії та виступити за мир”, – зазначив він.

Звернення до росіян: Захід не прагне знищити Росію та нападати на її народ

“Сьогодні я знову звертаюся до росіян. США та Європейські держави не прагнуть знищити Росію, а Захід не збирається нападати на російський народ. Мільйони росіян хотіли б жити у мирі, вони не є нашими ворогами. Це трагедія, і цей вибір зробив Путін. Він може завершити війну одним словом. Якщо Росія припинить агресію – припиниться війна. Якщо Україна припинить захищатися – це буде кінцем України. Саме тому ми допомагаємо Україні захистити себе”, – сказав Байден.

Молдова хоче бути вільною

“Громадяни Молдови виявляють рішучість. У цій країні люди хочуть бути вільними. Вони здобули цю свободу, щоб рухатися у бік демократії та вступ до братства європейських країн. Президентка Майя Санду очолює цю боротьбу”, – заявив Байден.

Президент України показав свою силу

“Ми бачимо людину, яка боролася за все, яка показує свою силу, – це президент Зеленський. Вся демократія у світі стала сильніша, тому що у моменти невпевненості ми розуміємо, за що ми стоїмо, і хто тебе підтримує. І в цьому є велика різниця. І люди в Польщі знають краще за інших, за що ми стоїмо, тому що більше за інших знають, що таке солідарність”, – додав Байден.

Путін думав, що НАТО розпадеться, але вийшло інакше

Байден відзначив, що російський президент не хотів, щоб НАТО було у Фінляндії.

“Але тепер НАТО буде і в Фінляндії, і в Швеції. Путін думав, що НАТО розпадеться, але НАТО стало ще сильнішим. Він думав, що Європа не буде співпрацювати, але тепер нам не потрібна російська нафта. І демократія продовжує триматися і розвиватися”, – підкреслив він.

Сила українців змусила Путіна відступити, залишивши спалені танки

“Коли президент Путін віддав наказ, щоб його танки вторглися в Україну, він не був правий. Народ України виявився набагато сильнішим, і весь світ від Атлантики до Тихого океану об’єднався. І замість легкої перемоги, на яку він чекав, він залишив спалені танки і розбиті війська”, – сказав Байден.

Путін розпочав велику війну, але Київ стоїть

Байден нагадав, що виступав у Варшаві майже рік тому після того, російський президент Володимир Путін напав на Україну і розпочав війну, найбільшу після Другої світової.

“Попри стабільність, яка тривала понад 70 років, знову є ризик того, що ця стабільність зруйнується. Десь рік тому всі думали, що Київ швидко впаде. Я щойно був у Києві і можу сказати, що він стоїть і стоїть гордо. Коли росіяни напали на Україну, вони хотіли перевірити увесь світ. Тестували Європу і НАТО, чи працює демократія”, – зазначив він.

фото: ТСН

Перейти до вмісту