Ви тут:
Суспільство 

Чим небезпечна субкультура ПВК “Редан” для українських підлітків

В Україні з’являється нова небезпечна субкультура ПВК “Редан”. Молоді люди, одягнені в чорне, організовують масові бійки в публічних місцях. Відомо, що “флешмоби” прийшли до нас з росії.

25-го та 27-го лютого правоохоронці попередили масові бійки у кількох містах України. У Полтаві та Кременчуці бійку планували понад 260 підлітків. Поліція обшукала 16-тирічного організатора зустрічі. У Києві планувалась сутичка на Печерську. У Львові відбувались провокації біля ТЦ “Форум”. У Харкові прихильники ПВК “Редан” намагалися організувати масові заворушення. Подібна історія сталась в Івано-Франківську та Луцьку.

Сутички відбуваються між двома субкультурами: ПВК “Редан” та так званими “АнтиРедан”. Організатори створюють телеграм-канали та закликають молодих людей брати участь у масових бійках. Планують усе чітко: розподіл на групи, точки зборів кожної, інформатори на місцях.

Про це повідомили в Освіторія“.

Що відомо про ПВК “Редан”?

Все почалося в росії. Там у різних містах футбольні фанати влаштовували масові бійки з юнаками в чорному одязі та символікою павука. Це відбувалось у торгових центрах або на вулицях.

Чому це називають ПВК?

Учасники руху кажуть, що не асоціюють себе з приватною військовою компанією. Для них ця приставка просто жарт. Проте, існує гіпотеза, що на формування цієї субкультури вплинула ПВК “Вагнер”. Адже її очільник публічно героїзує роль злочинців та закликає молодих людей вступати у ПВК, де їх навчать “чоловічої роботи”.

Чому назва “Редан”?

Ця назва походить з аніме Hunter x Hunter. Там діяла злочинна організація “Геней Редан”, яку через емблему називали “Павуки”. Кожен учасник цієї організації мав татуювання павука зі своїм номером.

У субкультурі ПВК “Редан” усі учасники мають символ павука з цифрою 4. В аніме під цим числом в організації завжди були зрадники чи шпигуни. Це пов’язано з тим, що в японській культурі число 4 несе неприємності, як у нас 13. Можливо, таким чином учасники ПВК “Редан” хотіли передати свої деструктивні наміри.

Це ІПСО?

Українська поліція вважає, що поширення цієї субкультури в нашій країні — це російська інформаційно-психологічна спецоперація. Державі-агресорці важливо дестабілізувати ситуацію в Україні будь-яким чином.

Факти про “Редан” написала експертка з медіаграмотності та фактчекерка Альона Романюк.

“Гугл про редан як рух до 20 лютого цього року практично ніц не знає. Просто поодинокі статті. В одній із харківських груп, де відбувалася координація такої групки, один з організаторів написав “В 15:00 по Киеву”. От дивним воно мені виглядає, бо Харків і так живе за київським часом. В одній із тг-груп, де постять нібито відео “Редан” з України, переважна більшість фото та відео з рашки. А ще цей рух добряче дискредитує молодих людей, адже багато з них волонтерять, збирають кошти на ЗСУ, готуються до НМТ, вчать мови, цікавлять культурою, аніме в тому числі”, – зазначила Альона Романюк.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту