Ви тут:
Суспільство 

Чому 5 лютого краще не лінуватися та не скупитися: народні прикмети

5 лютого вшановують День пам’яті святої Агати.

Народилася свята Агата на острові Сицилія (Італія) в місті Катанія 235 року. Тому Агату часто в християнських текстах називають ще Катанійською або Сицилійською. Її родина була шляхетною і дуже заможною. В юності дівчина вирізнялася надзвичайною вродою. А тому в неї було багато залицяльників. Проте вона обрала для себе інший шлях, вирішила залишитися дівою і присвятити життя служінню Богові. Серед тих, кому Агата відмовила, був і сенатор Квінтіан. Через це він зненавидів дівчину. Під час християнських гонінь Агата була затримана і піддана жорстоким тортурам саме через цю відмову. Сталося це 261 року, коли Агаті було всього 25 років.

У народному календарі сьогодні – день Агафія. У цей день намагалися приготувати господарські приміщення до нового врожаю: прибирали і наводили порядок у хлівах, сараях і коморах. Також існував звичай пекти на Агафія пиріжки з куркою, які обов’язково мали спробувати всі члени сім’ї.

Іменини відзначають власники таких імен: Агата, Климент, Агатангел, Євдокія, Феоктист, Геннадій, Федір, Павлин, Овсій, Денис.

Селяни перевіряли свої залишки хліба і розуміли, чи вистачить їх до весни. Вважалося, що і для людей, і для худоби повинна залишитися половина запасів, заготовлених восени. Якщо виходило менше – сім’ю міг наздогнати голод.

Слов’яни вірили, що в цей день святі ходять по землі слідом за ангелами, саме тому в будинок запрошували мандрівників, пригощали їх хлібом-сіллю, щоб знайти благословення.

Згідно з народними повір’ями, в цю дату не можна дивитися на падаючі зірки. Наші предки вірили, що людина, яка порушить заборону, накличе на себе або своїх родичів швидку смерть.

Скупитися теж не рекомендується, інакше ви скоро самі будете мати потребу в тих речах, яких пошкодували для інших.

Лінь 5 лютого призведе до нещасть і краху у всіх значущих для вас сферах життя.

У цей день люди особливо пильно стежили за птахами. Якщо кури або гуси купалися в снігу, це означало наближення хуртовини. Якщо на полях лежить багато снігу, буде влітку багатий урожай хліба. Морозний та сонячний день 5 лютого обіцяє спекотний серпень. Сонечко світить яскраво до вечора — до ранньої та погожої весни. Білки скачуть по деревах – буде найближчим часом відлига.

Цей день в історії

1977 — заарештовані лідери Української Гельсінської групи Микола Руденко й Олекса Тихий;

1998 — у Сімферополі вибухом смертельно поранений заступник голови Ради міністрів Криму Олександр Сафонцев.

Фото: pexels

Перейти до вмісту