Ви тут:
Суспільство 

6 лютого – Ксенії Півзимниці: що не можна робити у цей день

6 лютого вшановують пам’ять святої блаженної Ксенії Міласської (в миру Євсевії) – черниці з цікавою і загадковою долею, несамовито вірною християнській вірі.

Ксенія жила в V столітті і була дочкою відомого римського сенатора. Будучи зовсім юною, дівчина прийняла рішення залишитися незайманою, не виходити заміж, а потім з двома рабинями пішла з дому. Відправившись в Олександрію, дівчата познайомилися з настоятелем святої обителі апостола Андрія, яка перебувала в Мілассі. Ксенія поїхала туди, придбала ділянку землі і побудувала церкву, при якій заснувала монастир, де пізніше стала дияконесою. Прославилася Ксенія, як свята, яка відвела багато душ від гріха, завжди допомагала нужденним словом або молитвою. Займалася благодійністю і проповідувала християнську віру.

Іменини відзначають Ксенія, Оксана, Герасим, Тимофій, Іван, Павло, Агапій, Денис, Вавило, Вавил.

Ще день називають “Ксенії Півзимниці”. Люди перевіряли, чи вистачить запасів до нового врожаю. Вважалося, хто першим сідав вечеряти в цей день – той незабаром помре. Тому 6 лютого намагалися не вечеряти, або за стіл першими сідали люди похилого віку.

Існувало просте ворожіння на хлібі, яке допомагало з’ясувати, чи буде підвищуватися ціна на нього. Люди брали печений хліб і зважували його ввечері на вагах, а вранці повторювали процедуру: вага хліба зменшилася – ціна впаде; підвищилася – хліб подорожчає; вага не змінилася – ціна залишиться такою ж. Орієнтуючись на ціну, люди знали і про те, яким буде врожай. Якщо ціни знижуються, то врожай буде хорошим, підвищуються – мізерним, а сам хліб дорогим.

Наші предки в цей день не ставили квас – вважалося, що порушення заборони спричинить за собою неврожайну осінь. Не можна сьогодні зав’язувати вузли – це “притягує” смерть. Заборонено перестилати ліжко, інакше захворієте. Не варто стригти нігті на ногах, в іншому випадку не уникнути судом. Не розповідайте комусь свій сон.

Погожий день – до гарної весни. Якщо трапиться заметіль, то до нового врожаю всі запаси виснажаться. Якщо на 6 лютого вистачить жита, то до нових новин залишиться половина, а до підніжного корму – третина. Заметіль 6 лютого вказує на те, що весна буде пізня. Безвітряна погода – друга половина липня буде спекотною й сухою. Хмари видно на світлому небі – на гарну погоду. Рідкісні та високі хмари – до відлиги.

Цей день в історії

1806 – народився Орест Новицький, український філософ, історик філософії, богослов;

1861 – народився Микола Зелінський, український хімік, винахідник протигаза;

1883 – народився Дмитро Григорович, авіаконструктор, творець першого гідролітака;

1958 – створено Спілку кінематографістів України;

1996 – британську антарктичну станцію “Фарадей” передано українським полярникам. На її базі створено українську станцію “Академік Вернадський”.

Перейти до вмісту