Як приготувати кутю за старовинним українським рецептом
Кутя вважається дуже важливою та обов’язковою святковою стравою ще здавна. У неї вкладали особливе значення та готували тричі на рік. Відповідно до різноманітності регіонів і громад, існує маса рецептів і вірувань.
Джерело: rbc.ua
Що символізувала кутя
Для українців ця страва багато значила, тому перед вечерею її ставили під іконами, тобто на найпочеснішому в хаті місці. За звичаєм горщик із кутею на покуть відносив наймолодший у родині хлопчик.
Після вечері кутю разом із ложками залишають на столі на всю ніч для померлих предків, “аби рідні повечеряли й на нас не гнівалися”.
Коли та яку кутю готувати
Українці готували кутю тричі на рік:
- на Святий Вечір – багату
- перед Старим Новим роком – щедру
- переддень Водохреща – голодну
Рецепт багатої куті
Поставте каструлю з крупою на вогонь і посоліть воду. Після закипання варіть кашу на маленькому вогні ще пів години. Коли зерна стануть м’якими, вони готові.
Далі промийте родзинки та замочіть їх у теплій воді на 20 хвилин. Подрібніть горіхи. До узвару додайте мед і ретельно все перемішайте.
Запарте, проваріть мак і перетріть його з цукром. Усі підготовані інгредієнти висипте в кашу, додайте узвар і перемішайте.
Рецепт щедрої куті
Замочіть пшеницю на одну-дві години, а потім відваріть до розм’якшення. Пропорція зерна та води – 1: 2,5. З маком повторіть всі ті самі дії. А сухофрукти замочіть в теплій воді, поріжте дрібним кубиком і змішайте з маком.
Додайте суміш у кашу. Розчиніть мед в склянці теплої води або в узварі та вилийте в кашу. Кутя не повинна бути дуже рідкою.
У кінці приготування додайте до куті вершкове масло, щоб зробити її по справжньому щедрою.
Рецепт голодної куті
Промийте пшеницю і замочіть її на кілька годин. Далі проваріть зерно до готовності з сіллю та столовою ложкою олії.
Залийте мак окропом і залиште, поки зерна повністю не вберуть рідину. Беріть у співвідношення на 100 грамів маку – склянка окропу. Потім зерна потрібно проварити кілька хвилин. Розітріть мак із цукром.
Залийте родзинки теплою водою і залиште на 20 хвилин. Тим часом підсмажте горіхи та подрібніть. Опісля змішайте всі складові та перемішайте разом.