Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У полтавському музеї говорили про традиції Коляди та збирали кошти на БпАК “Чаклун” для ЗСУ

8 січня у Полтавському літературно-меморіальному музеї Панаса Мирного відбулася зустріч, на якій історик Світлана Долинська розповідала про традиції Різдва та ще дохристиянські вірування щодо Коляди.

Організували зустріч спільно музейники, Світлана Долинська та туристична агенція “Скарбничка мандрів”.

25 грудня чи 7 січня? Кожен знаходить вагомий аргумент на користь тої чи іншої дати. У дискусіях найчастіше звучить фраза: “Так святкували наші предки”.

“Якщо замислитися, то це підходить до обох дат. Бо слово “предки” можна застосувати як до родичів старшого покоління, так і до тих, хто жив тисячі років тому. А от останні точно не були християнами. Але святкували Різдво, яке прив’язували до дня зимового сонцестояння. За уявленнями наших предків на астрономічному зламі найкоротшого дня та найдовшої ночі у році народжувалося Сонце-Коляда. Пізніше з днем зимового сонцестояння християнська релігія пов’яже день народження Ісуса Христа. На перший погляд співпадіння, але лише на перший”, – упевнена історик Світлана Долинська.

Напередодні Різдва директор туристичної агенції” Скарбничка мандрів” Наталія Скорик ще й власноруч виготовляла слобожанське обрядове печиво “Панянка”.

“Я з тих, хто вірить у дива. Сьогоднішня зустріч у музеї Панаса Мирного тому підтвердження. Говорили про Коляду, традиції святкування та атрибути свята. Тепло, невимушено, з жартами та посмішками. І з вірою. У добро. У щирість. У Перемогу. Лекція організована на підтримку збирання коштів на БпАК “Чаклун” для артилерійської розвідки 67- ї ОМБР, де несуть службу полтавці. Дякуємо всім благодійникам за тепло і добро, яке сієте навколо себе. Переможемо разом!” – зазначила Наталія Скорик.

Сума пожертв сьогодні – 2680 гривень під час заходу + 400 гривень було перераховано раніше. Ще можна долучитися до допомоги розвідникам. Монобанк: 5375 4112 0465 7907.

Марія Бойко

Фото: Наталія Скорик

Перейти до вмісту