Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

У Львові провели унікальну операцію з пересадки легень від посмертного донора

У Львові провели унікальну операцію з пересадки легень від посмертного донора. Це друга така операція в Україні і перша, яку наші лікарі провели самостійно без допомоги іноземних колег. Операція тривала 16 годин.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

Легені отримав киянин Олексій Чернишков. Йому 56 років. Ліквідатор аварії на ЧАЕС. Мав тотальну бульозну емфізему — ледь міг самостійно пройти 30 метрів. Сам виховує 11-річного сина. На операцію зважився, щоб його хлопчик мав тата.

Наразі дихає самостійно і почувається чудово.

Донором став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Його рідні погодилися віддати органи заради порятунку життя. Це рішення дозволило врятувати не тільки Олексія, а п’ять життів. Крім легенів лікарі змогли пересадити ще серце, печінку і нирки. Всі операції пройшли вдало.

Операцію виконала команда Першого медоб’єднання Львова на чолі з кардіохірургами Романом Домашичем та Ігорем Гуменним.

У МОЗ зазначили, що трансплантації легень в Україні щороку потребують близько 100 пацієнтів. Щоб пришвидшити надання такої високотехнологічної допомоги, МОЗ сприяло стажуванню групи трансплантологів з трьох медичних центрів у провідних клініках США. Наразі всі пересадки органів в Україні відбуваються в межах пілотного проєкту МОЗ з трансплантації і повністю оплачуються державним коштом. Тариф за трансплантацію легень встановлено на рівні 2,6 млн грн.

Фото: МОЗ

Перейти до вмісту