Ви тут:
Суспільство 

Страшний день: що не можна робити 11 січня

У середу, 11 січня, вшановують пам’ять 14 000 убитих за царя Ірода немовлят. Цей епізод новозавітної історії описується в Євангелії від Матвія.

Згідно з переказами, волхви, які прийшли висловити свою повагу новонародженому Ісусу, не повідомили царю Іроду про місцеперебування немовляти. Ірода сильно розгнівало це, і він зажадав вбити всіх дітей у Віфлеємі, у віці до двох років. У той же час самого Ісуса Господь зберіг в Єгипті. За своє діяння Ірод був покараний – його вразила страшна хвороба, від якої він за два дні помер.

На честь пам’яті загиблих дітей відзначають 11 січня – Страшний день. 11 січня – ще й День Йосипа Обручника.

У темну пору доби люди намагалися не виходити на вулицю. Проводили час за ворожіннями і посиденьками, розповідаючи один одному байки, легенди, страшні історії.

З цим днем також пов’язані свої, особливі прикмети.

У День Йосипа Обручника особливо берегли дітей, оскільки вважалося, що на них починає полювати нечиста сила.

У давнину цього дня було прийнято в сутінках відпочивати на печі та лежанці, розповідати дітям казки і загадувати загадки. Не зайвим було і помолитися за здоров’я малюка в церкві.

11 січня є прекрасною нагодою налагодити стосунки зі всіма членами сім’ї.

Іменини відзначають Варвара, Веніамін, Анна, Георгій, Євдокія, Єгор, Єфросинія, Іван, Лаврентій, Макар, Маркел, Марк, Наталя, Тадей, Теофіл, Феодосій, Юрій.

За старих часів в Страшний день слов’яни розпалювали багаття біля будинку – вірили, що до житла, де палає вогонь, нечиста сила не підійде, а згорять прикрощі й печалі.

Дівчата 11 січня збиралися разом і ворожили – вірили, що саме в цей день передбачення будуть особливо правдивими. Все тому, що період святок – магічний час, коли всі загадані бажання і отримані відомості від Всесвіту збуваються.

Наші предки в цей день намагалися не гуляти на самоті, особливо в безлюдних місцях. Також не можна було нікому бажати здоров’я – все трапиться навпаки. Уникайте страждань, не скаржтеся на життя, не затівайте конфліктів і не беріть участь в суперечках.

Не можна 11 січня ходити до лісу. Оскільки в цей день по землі ходить нечисть, то намагалися без великої потреби з дому не виходити. Не можна випускати з дому дітей. Забороняється братися за важливі справи, бо в цей день нічого доброго не вийде. Люди вірили, що в Страшний день нечиста сила особливо активна. Тому її запросто можна побачити своїми очима.

Тепла погода в цей день віщує ранню і теплу весну. Заметіль обіцяє похмурий липень. Кінь спить стоячи – до морозної погоди. Якщо ж тварина лягла на землю, то скоро відлига. Сніг падає великими пластівцями – до потепління. Дим йде стовпом – до холодів. Стелиться по землі – до снігу або дощу. Зірки мерехтять на небі – до морозів. Північний вітер і безхмарне небо обіцяють настання холодів. Хмари низько по небу пливуть – до холоднечі. Ліс шумить – до теплих днів.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту