Ви тут:
Суспільство Україна 

Шмигаль назвав п’ять пріоритетів фінансування швидкої відбудови України

Потреби України у відновленні на червень 2022 року оцінювалися Світовим банком та Єврокомісією в 350 млрд доларів. Зараз ця сума може перевищити 600-750 млрд доларів.

Про це зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час відкриття бізнес-форуму “Швидке відновлення України”, що проходить у Люксембургу за участі Прем’єр-міністра Люксембургу Ксав’є Беттеля.

“Коли ми говоримо про відновлення, то думаємо не лише про далеке майбутнє. Відбудову слід починати вже зараз. Адже від цього залежить життя та здоров’я мільйонів людей”, — наголосив Денис Шмигаль.

Як зазначив Прем’єр-міністр України, було визначено п’ять пріоритетів фінансування швидкої відбудови.

Перший – енергетика. За словами Дениса Шмигаля, внаслідок російських атак уражено понад 400 об’єктів електро- й теплопостачання. Він підкреслив, що Україна прагне не просто відновити енергетичну мережу, а децентралізувати, що зробить її менш вразливою та гарантує наявність електроенергії в оселях українців та на підприємствах.

“Другий пріоритет – житло. На кінець минулого року збитки від руйнувань житлового фонду складали 54 млрд доларів. Пошкоджено або зруйновано 150 тисяч будинків. Їх відновлення стане передумовою для повернення сотень тисяч українців із закордону”, – сказав Прем’єр-міністр України.

Третій пріоритет, за його словами, гуманітарне розмінування. Понад 30% території України забруднено російськими снарядами і для її очищення потрібно щонайменше 5 років.

Четвертий пріоритет, як зазначив Глава українського Уряду, критична та соціальна інфраструктура: дороги, мости, комунальні об’єкти, мережі постачання води, тепла та газу, школи та лікарні. П’ятий пріоритет — допомога приватному сектору.

Прем’єр-міністр України наголосив, що ці плани мають бути підкріплені фінансовими ресурсами. Насамперед конфіскованими російськими активами. Також це будуть кошти державного бюджету, міжнародних партнерів і донорів на платформі United24.

Фото: Урядовий Портал

Перейти до вмісту