Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

Що зміниться в розподілі освітньої субвенції для оплати праці педагогів у 2023 році: коментар омбудсмена

Наприкінці грудня минулого року Уряд розподілив кошти освітньої субвенції між громадами на 2023 рік та вніс суттєві зміни до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами (постанова Кабінету Міністрів України № 1472 від 30.12.2022).

Про це повідомив освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

«Освітня субвенція надходить із державного бюджету місцевим бюджетам на оплату праці з нарахуваннями для педагогічних працівників. Кошти освітньої субвенції отримують заклади загальної середньої освіти, зокрема приватні, та інші заклади, які здійснюють навчання згідно з Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти, інклюзивно-ресурсні центри. За кошти субвенції не здійснюється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи та приватних закладів загальної середньої освіти), кількість учнів у яких становить менше ніж 25 осіб», – зазначив він у роз’ясненні.

Серед змін звертає увагу на такі:

  • запроваджується застосування коефіцієнта 0,9 до обсягів освітньої субвенції минулого року;
  • запроваджується розмір освітньої субвенції для оплати простою педагогічним працівникам;
  • обсяг субвенції визначатиметься без урахування додаткових годин навчального плану на окремі предмети, факультативні курси, індивідуальні заняття;
  • розрахунок освітньої субвенції від розрахункової наповнюваності класів (РНК), визначеної на 2022 бюджетний рік (фактично РНК за І семестр 2021 року).

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту