Ви тут:
PROвсе Суспільство Україна 

Назвали найпопулярніші статті української Вікіпедії 2022

Стали відомі найпопулярніші статті української Вікіпедії у 2022 році. Громадська організація «Вікімедіа Україна» проаналізувала статистику відвідувань українського розділу найбільшої онлайн-енциклопедії та виділила 50 найпопулярніших статей року.

Про це повідомили у «Вікімедіа Україна».


Найпопулярнішою у 2022 році стала стаття «Російське вторгнення в Україну (2022)», яка отримала 3 715 590 переглядів. На вершину рейтингу також потрапили статті про радника Офісу Президента України Олексія Арестовича та очільника українського націоналістичного руху Степана Бандеру.

Минулого року у Вікіпедії часто цікавилися статтями на теми, повʼязані з захистом України від російської агресії: стаття про Збройні сили України, Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, Президента України та Верховного Головнокомандувача Володимира Зеленського, збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації «Привида Києва», окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов».

Також українці часто відвідували сторінки, повʼязані з діями країни-терориста на території України: стаття про президента країни-агресорки Володимира Путіна, політичну ідеологію «рашизм», гасло «Путін — х*йло!», Російсько-українську війну (з 2014), Війну на сході України.

Однією з найпопулярніших тематик в українській Вікіпедії були види озброєнь: M142 HIMARS, Bayraktar TB2, БМ-21 «Град», «С-300», Сухопутна військова техніка України. Також популярними були статті про російські ракетні комплекси: «Іскандер», «Калібр»; та ракетний крейсер «Москва».

Серед географічних обʼєктів до рейтингу традиційно потрапили: стаття про Україну, яку минулого року переглянути 1 724 906 разів; та Київ — 890 353 переглядів. Також українці вперше активно цікавилися Республікою Китай (відома також як Тайвань).

«Внаслідок російського повномасштабного вторгнення багато речей сталися вперше. Уперше одразу п’ять статей українською мають понад мільйон переглядів — раніше це була максимум одна стаття на рік. Уперше найпопулярнішим історичним діячем року став Степан Бандера, а Тарас Шевченко не потрапив навіть до десятки. І вперше теми війни та сьогодення настільки витіснили “шкільні” чи “освітні”: значно більше людей хотіли зрозуміти, хто ж такий Арестович та що накоїла країна-агресорка у Грузії у 2008 році, а “вічно популярні” Леся Українка чи Богдан Хмельницький вперше випали з п’ятдесятки» — прокоментував рейтинг Микола Козленко, заступник голови Правління ГО «Вікімедіа Україна» та адміністратор української Вікіпедії.

Перейти до вмісту