Ви тут:

Визначили переможців Всеукраїнського літературного конкурсу імені Олени Теліги та Олега Ольжича

Журі Всеукраїнського літературного конкурсу імені Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятись зміг!», заснованого Організацією українських націоналістів та Жіночим товариством імені Ольги Басараб та Олени Теліги, визначило переможців 2022 року.

Про це повідомили у пресслужбі Держкомтелерадіо.

Як зазначив голова журі конкурсу, доктор філологічних наук, літературознавець, історик літератури, поет, лауреат Шевченківської премії, професор Юрій Ковалів, цьогорічний Всеукраїнський конкурс відбувався за екстремальних обставин російсько-української війни, коли Україна в мотивованому спротиві московському окупантові виборює право повноцінного суб’єкта свого буття. Тому в поданих на конкурс роботах «сконцентровано квінтесенцію волі нації, людського життя на межі, в напружених випробуваннях і стражданнях, означено віру в історичну справедливість».

На думку членів журі, цьогорічний Всеукраїнський літературний конкурс імені Олени Теліги і Олега Ольжича засвідчує високе громадянське сумління й творчу зрілість його учасників.

Загалом на конкурс, який проводиться у п’яти номінаціях, було подано 283 роботи. Географія учасників, крім тимчасово окупованого Криму, охоплює всі регіони України,включаючи Луганську, Донецьку, Херсонську області. Найбільше робіт надійшло з Полтавської області (34), Дніпропетровської, Київської та Одеської областей (по 24 роботи з кожної).

Традиційно найбільше робіт (177) було подано на здобуття премії у номінації «Художні твори». Тут змагалися прозові та поетичні твори про події та учасників національно-визвольного руху; про волонтерів, добровольців, військовослужбовців, капеланів, медпрацівників, журналістів, які брали або беруть участь у російсько- українській війні.

У номінації «Переклади поезій Олени Теліги і Олега Ольжича іноземними мовами» змагалося 25 робіт. У номінації «Документально-публіцистичні твори» – 54 роботи. 11 робіт надійшло на конкурс у номінації «Наукові роботи». Також 16 коротких аматорських відеороликів, знятих за мотивами книг про визначних діячів національно- визвольного руху, зокрема ОУН і УПА, надійшло у номінацію «Буктрейлери».
Лауреатами Всеукраїнського літературного конкурсу імені Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятись зміг!» стали:

Номінація «Художні твори»

І місце Кириченко Андрій. «Декалог», Пшеничко Каріна. «Перемога буде наша. Неодмінно!» (добірка новел);

ІІ місце Пірко Вероніка. «Михасик» (новела);

ІІІ місце Гурченкова Олена. «Вільним птахом» (оповідання).

Номінація «Документально-публіцистичні твори»

І місце Борисов Володимир. «Ми ще прийдемо у ваше життя…» (Антинацистське підпілля ОУН на  Летичівщині в роки Другої світової війни»);

ІІ місце Буряк Анастасія. «Шкіц-реквієм нетлінній пам’яті героя АТО-ООС Володимира Анатолійовича Шеляга»;

ІІІ місце Козаченко Людмила. «Волонтер від Бога».

Номінація «Дослідження на основі архівних джерел, відкриття невідомих історичних фактів про діяльність УВО, ОУН, УПА»

І місце Дниш Андрій. «Фотій Мелешко та його драматичний етюд «Трьома шляхами»;

ІІ місце Єгорова Валентина. «Волинь – твердиня українського духу»; 

ІІІ місце Лекар А.М. «Семен Заболотний – борець за українську державність на Балтщині в добу Української революції».

У номінаціях «Переклад поезій Олени Теліги і Олега Ольжича іноземними мовами» та «Буктрейлери» журі вирішило не визначати переможців, обмежившись заохочувальними відзнаками.

Оргкомітет конкурсу та члени журі дякують усім учасниками за надіслані роботи. Разом наближаємо перемогу!

Довідково. Всеукраїнський літературний конкурс імені Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятись зміг!» заснували Організація українських націоналістів та Жіноче товариство імені Ольги Басараб та Олени Теліги.

Метою конкурсу є утвердження історичної пам’яті українського народу, його національної свідомості, формування та поширення духовних цінностей та пріоритетів – патріотизму, відданості справі державотворення, вшанування учасників українських національно-визвольних змагань ХХ-ХХІ століть.

До складу журі конкурсу входять доктор історичних наук, Голова Жіночого товариства ім. Ольги Басараб та Олени Теліги Надія Стрішенець; Голова ОУН Богдан Червак; поет, дитячий письменник, прозаїк, літературний критик, перекладач, редактор Іван Андрусяк; поет, прозаїк, художник, військовий ЗСУ Борис Гуменюк та інші. Очолює журі конкурсу доктор філологічних наук, літературознавець, історик
літератури, поет, лауреат Шевченківської премії, професор Юрій Ковалів.

Перейти до вмісту