Ви тут:
Суспільство 

Правила зберігання продуктів без холодильника

Поради про тонкощі зберігання різних продуктів без холодильника дає доцентка кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства ПУЕТ Анжела Бородай.

Суп чи борщ, гарніри.

Супи і борщі важко зберігати без холоду, адже вони дуже швидко псуються при кімнатній температурі. В першу чергу, таку страву варто прокип’ятити, так ви “виграєте” трохи часу, адже він буде остигати ще кілька годин. Крім цього, кип’ятіння вбиває бактерії, які можуть з’являтися в страві. Якщо на вулиці холодно, то каструлю можна поставити на балкон або у двір. Бажано ставити суп на щось холодне – бетонну підлогу або промерзлу землю. Однак не варто думати, що без холодильника страва не буде псуватися днями. Намагайтесь з’їсти її за один-два дні.

Фрукти та овочі.

Картоплю, моркву, буряк і цибулю краще зберігати в темному і прохолодному місці. Чудово зберігаються без холодильника і яблука, їх потрібно просушити, обмотати папером і скласти в сухому темному місці. Якщо ж ви розумієте, що перезрілі фрукти вже складно врятувати, зваріть компот, кисіль, або джем. Можна пересипати цукром (його кількість повинна становити приблизно 60%).

Загорніть їжу в термоізоляційні пакети або фольгу. Якщо у вас є можливість підготуватися заздалегідь чи мінусова температура на вулиці, заморозьте продукти і обкладіть їх пляшками з попередньо замороженою водою. Так їжа не розморозиться і не зіпсується ще дуже довго.

Курячі яйця можуть зберігатися за кімнатної температури до тижня. Але є спосіб продовжити цей термін — потрібно вимити їх у солоній воді (очистити бруд, щоб знищити бактерії), сполоснути та протерти. Потім потрібно покласти в мішечок із рисом та зав’язати.

Масло можна обгорнути пергаментом, скласти в каструлю, залити солоним розчином (ложка солі на 1 л води) і притиснути гнітом. Воду міняти щодня.

Щоб продовжити термін зберігання сиру, знадобиться лляна серветка. Її потрібно намочити солоною водою й укутати сир, потім вкласти в папір і покласти у прохолодне місце. Так сир витримає до трьох днів.

Щоб зберегти ковбасу — теж знадобиться сіль. Потрібно взяти рушник, промочити його солоною водою, укутати ковбасу та покласти у прохолодному місці.

М’ясо.

Якщо на вулиці мороз, то шматки м’яса можна обсушити, загорнути в папір і пакети, а потім вивісити за вікно. У такій природній “морозилці” м’ясо можна зберігати довго. А ось якщо на вулиці немає морозу, то варто задуматися про засолювання м’яса або про те, щоб приготувати з нього консерви. Ущільніть шматочки в каструлю, пересипаючи їх сіллю, або ж залийте м’ясо соляним розчином (близько 10 столових ложок солі на 0,5 літра води). Після такого зберігання м’ясо потрібно промити і вимочити у воді, щоб прибрати надлишки солі.

Солити можна м’ясо будь-якої тварини. І, свинину, і яловичину, і баранину, і пташині тушки. З готової солонини надалі можна готувати перші страви – дуже смачними і наваристими виходять всілякі супи. Можна також тушкувати солонину і з овочами, з картоплею, робити м’ясне рагу, запікати.

Додайте на 5 літрів води 0,5 кілограма солі і доведіть такий розсіл до кипіння. Використовуйте для цього місткість, з урахуванням того, що в неї ви ще будете занурювати м’ясо для засолювання. До речі, ні в якому разі не використовуйте алюмінієву каструлю – вона для цього не підходить. Що ж стосується м’яса, то розсіл його повинен повністю покрити – а, класти його в розсіл варто після того, як він закипить. Після цього проваріть м’ясо з розсолом ще протягом 10 хвилин, а потім зніміть з вогню.

Ви можете зберігати м’ясо прямо в цій місткості в прохолодному місці або перекласти в скляну банку і залити розсолом до верху. До речі, не забудьте зібрати зверху розсолу жир, що плаває – з ним м’ясо буде зберігатися краще і довше. М’ясо буде готове до вживання вже через кілька діб, повністю просоленим воно буде до кінця 3-го тижня. Тоді, ви можете його злегка обсмажити і додавати в перші і другі страви, а можете просто відварити.

Солонина сухого засолу по старовинному рецепту. На кожен пуд м’яса (без кісток) – 16 кг, візьміть 5-10 фунтів солі (1 фунт = 450 г ), ¼ фунта селітри, розітріть сипучі речовини в порошок і натріть ними м’ясо. Після цього на дно діжки (дерев’яної) насипте солі і укладайте в неї шарами м’ясо, пересипаючи кожен його шар сумішшю з таких пряних трав як імбир, гвоздика, перець, лавровий лист. Через місяць солонина готова до вживання.

Деяким продуктам не потрібен холодильник чи особливі умови. Наприклад, сіль, цукор, вермішель, крупи, консерви, сушене та в’ялене м’ясо, хлібобулочні вироби, солодощі (печиво, цукерки, шоколад, мед, вафлі, батончики, згущене молоко), дитяче харчування.

Якщо ви маєте хліб, з нього можна зробити сухарі, які можуть пролежати довше. Для цього наріжте хліб і розкладіть скибочки у добре провітрюваному приміщенні так, щоб вони не торкалися один одного. За добу у вас будуть готові сухарі.

Яка альтернатива холодильника?

Термосумка. Це термостійкий контейнер із холодильними елементами, які потрібно зберігати у морозилці, щоб потім покласти у сумку разом із продуктами. Річ дуже зручна як для виїзду на природу, так і для тривалого збереження важливих продуктів.

Погріб/підвал. Цей спосіб використовували ще наші пращури, які знали, що «кімнати» під землею прогріваються дуже повільно. Погребів дуже багато у приватному секторі, але у місті, на жаль, їх знайти важко.

Криниця. Криниця працює, як і погріб. Помістіть продукти у відро та опустіть униз. Відро має бути на 2⁄3 у воді, продукти герметично упаковані, щоб захистити їх від води.

«Атмосферний холодильник». Його можна зробити своїми руками, помістивши продукти в герметичний посуд і поставивши в таз з водою. Потім накрити кришку посудини мокрим рушником і опустити кінці у воду. Помістіть все в холод і стежте, щоб вода не випаровувалася.

Балкон. Якщо за вікном мінусова температура, продукти можна зберігати на балконі. Відсортуйте їх по коробках або пакетах. Якщо ж балкона немає, можна прибити із зовнішнього боку вікна цвяхи, скласти харчі в пакети та повісити на цвяхи. Але перед цим подбайте, щоб дощ, сніг і тварини не дісталися продуктів.

Фото: ілюстративне

Система Orphus Поделиться на fb