Ви тут:
Екологія Полтавщина Суспільство 

Полтавський лісгосп зареєстрував права на 513 гектарів самосійного лісу

Полтавський лісгосп зареєстрував права на 513 гектарів самосійного лісу. Процес переведення залісених територій у лісовий фонд триває.

Про це повідомив на своїй фейсбук-сторінці Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

20 червня ухвалений законопроєкт №5650, яким запроваджується механізм узаконення самосійних лісів, що виросли на сільськогосподарських землях. Територіальні органи Державне агентство лісових ресурсів України отримали можливість звертатися до територіальних громад або військових адміністрацій із клопотанням про передачу залісених територій.

“На початок листопада наші лісогосподарські підприємства подали до місцевих органів влади майже дві тисячі клопотань. Позитивні відповіді отримані на ділянки площею 11,5 тисяч гектарів. На 2,6 тис. гектарів розроблені проєкти землеустрою. 1,3 тис. гектарів вже оформлені. Наразі найкращі результати досягнуті в Полтавській області: розроблені проєкти на 890 га, з яких на 700 гектарів отримані витяги з державного реєстру речових прав. Житомирщина розробила проєкти землеустрою на 979 гектарів. Хмельниччина – на 369 гектарів, з яких 286 гектарів зареєструвала”, – зазначив Юрій Болоховець.

Аналіз космічних знімків свідчить, що в Україні є принаймні мільйон гектарів “необлікованих” лісів. Лише на Київщині їх виявлено понад 100 тис. гектарів.

“Обіцяв, що в кінці року ми обов’язково складемо рейтинг наших підприємств щодо ефективності роботи з порятунку самосійних лісів. І відзначимо переможців. Наразі лідерами є наше Полтавське обласне управління і ДП “Полтавський лісгосп”. Полтавські лісівники провели моніторинг і виявили 50 залісених ділянок земель запасу площею 513 гектарів. В основному, це хвойні різновікові насадження. Переконали Полтавську ОВА у тому, що у малолісистій Полтавській області збереження лісу є вкрай важливим. Спільно знайшли правовий механізм, відпрацювали процедуру. Була проведена інвентаризація, ділянки рішенням ОВА передані нашому підприємству”, – розповів Голова Державного агентства лісових ресурсів України.

На даний час вже замовлені матеріали лісовпорядкування, лісівники взяли нові території під опіку.

“Раніше цей ліс можна було вирубати, бо офіційно його не існувало. Тепер він під захистом держави”, – додав Юрій Болоховець.

Фото: pexels

Перейти до вмісту