Ви тут:
Кримінал Суспільство Україна 

Катували людей та відбирали бізнес: поліція провела міждержавну спецоперацію для викриття організованого злочинного угруповання

Правоохоронці викрили злочинне угруповання, яке вимагало у підприємців кошти в особливо великих розмірах. Зокрема – «борг», який нібито мала сплатити одна із обраних жертв, сягав до 200 тисяч доларів. У разі відмови – фігуранти викрадали потерпілих, били їх та катували. Також встановлено, що зловмисники за підробленими документами привласнювали бізнес підприємців.

Про це повідомили у Нацполіції України.

Зловмисники мали корупційні зв’язки в органах влади, правоохоронних органах та кримінальних колах сусідньої країни. Спецоперація проводилася за сприяння Європолу та колег з Республіки Молдова. Наразі лідеру, співорганізатору та двом активним учасникам злочинного угруповання повідомлено про підозру за вимагання, викрадення людей та підробку документів.

Зокрема, зловмисники викрали та незаконно утримували одного з потерпілих. Підозрювані сильно побили його та погрожували вбивством. Потім вивезли у підвальне приміщення, катували упродовж доби, вимагаючи борг, якого не існує.

Люди були настільки налякані, що не зверталися до правоохоронних органів. Вже встановлено, що на рахунку зловмисників – десятки епізодів вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.

Правоохоронці провели 35 санкціонованих обшуків, 5 із них – на території сусідньої держави. За їх результатами вилучено гроші, боргові розписки, печатки підприємств, чорнову бухгалтерію, договори про спільну господарську діяльність і автотранспорт.

Наразі лідеру, співорганізатору та двом активним учасникам злочинного угрупування повідомлено про підозру. Фігурантам інкримінують вчинення злочинів, передбачених:

– ст. 189 (вимога передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження свобод, вчинена повторно, поєднана з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, вчинена організованою групою)

– ст. 146 (незаконне позбавлення волі, вчинене з корисливих мотивів, що супроводжувалося заподіянням потерпілому фізичних страждань, вчинене організованою групою)

– ч. 2 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією)

– ст. 358 (підроблення офіційного документа особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою, вчинене організованою групою, а також використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України.

Підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Крім того, поліцейські встановили, що окрема ланка злочинного угрупування вербувала жінок, вивозила їх за кордон і передавала кримінальникам Молдови, які надалі передавала їх для сексуальної експлуатації.

Наразі слідчі Нацполіції перевіряють причетність членів злочинної групи до вчинення аналогічних злочинів та їх зв’язки зі спецслужбами рф, а також керівництвом Чеченської Республіки. Поліцейські вживають заходів щодо пошуку легалізованого зловмисниками майна, здобутого злочинним шляхом.

“У правоохоронців є вагомі підстави вважати, що потерпілих від протиправної діяльності фігурантів набагато більше. Тож закликаємо громадян, які постраждали від дій вказаної групи, звертатися до поліції.”, – наголосили у поліції.

Фото: Нацполіція

Перейти до вмісту